banner-image

Institut BioSens pustio je u rad verziju digitalne platforme AgroSens

U prethodnih godinu dana pažljivo smo slušali zahteve i sugestije više od 13.000 korisnika digitalne platforme AgroSens i to ugradili u novu verziju koja donosi brojne novine koje pomažu poljoprivrednicima i drugim korisnicima da digitalnim alatima još bolje prate stanje useva i planiraju aktivnosti, kažu u novosadskom Institutu BioSens. 

Direktor Instituta BioSens, Vladimir Crnojević, kaže da u situaciji opšte pandemije COVID-19 usled čega se u svim sektorima sve više aktivnosti obavlja na daljinu, platforma digitalne poljoprivrede AgroSens dobija posebno na značaju. Stoga nova verzija sa brojnim značajnim unapređenjima dolazi u pravom trenutku – na početku poljoprivredne sezone u pandemiji.

Na samoj platfromi, unapređeno je vođenje knjige polja tako da poljoprivrednici mogu da evidentiraju tačan period trajanja poljoprivredne aktivnosti na svakoj parceli. Takođe, kada započnu jednu aktivnost (na primer đubrenje ili negu useva), oni u okviru nje na jednostavan i pregledan način mogu da unesu više sredstava koja su korišćena za đubrenje, odnosno negu useva. U web aplikaciji AgroSens sada je moguće izmeriti udaljenosti odabranih tačaka unutar parcele, kao i izračunati površinu obeleženog dela parcele. Takođe, korisnicima su od sada dostupni i novi izvori meteo podataka, kao i kumulativna merenja za količinu padavina i temperaturu u određenom periodu, što je od značaja za savetodavstvo, planiranje poljoprivrednih aktivnosti i procenu prinosa.

 U novoj verziji znatno je olakšan i pregled fotografija useva. Takođe, snimanje parcele bespilotnim letelicama za preciznu poljoprivredu korisnici će od sada moći da naruče na platformi AgroSens u opciji Usluge. Ovaj servis je pokrenut u saradnji sa firmom Agrodron koja komercijalno realizuje ovu uslugu, dok Institut BioSens besplatno pruža podršku kroz digitalizaciju i automatizaciju  servisa. U planu je i da korisnici automatski dobijaju obaveštenja o narandžastom ili crvenom meteo alarmu, po upozorenjima RHMZ-a.

Digitalna platforma AgroSens ima više od 13.000 korisnika. Platformi je moguće pristupiti putem računara i telefona, i ona pruža korisnicima uvid u satelitske snimke na osnovu kojih mogu da zaključe kakvo je stanje useva na njihovoj njivi i da li ima potrebe za đubrenjem ili navodnjavanjem. Takođe, korisnici mogu da vode dnevnik aktivnosti, da vide fotografije useva,  izračunaju troškove, kao i da dobiju pregršt važnih informacija: vremensku prognozu na lokaciji njive, istorijske meteo podatke, najnovije informacije o pojavi bolesti i štetočina u okolini parcele i mnoge druge. Upotreba platforme AgroSens je besplatna.

O svim novinama, kao i o samoj platformi, korisnici se mogu informisati sajtu AgroSens.rs.