banner-image

Setvu i sadnju u prokupačkoj školi đaci prate onlajn

Profesori Srednje poljoprivredne škola u Prokuplju, koji sa đacima na svom imanju uzgajaju voće i povrće, počeli su ove sezone bez učenika setvu povrtarskih kultura. Rezultate rada preko interneta prezentuju učenicima, kojima bi ovo trebalo da bude praktična nastava.

Na imanju Srednje poljoprivredne škole u Prokuplju ove godine nema uobičajene gužve. Setvu u novonastalim okolnostima obavljaju profesori bez učenika, kojima je praktičan rad, uz teoriju koju uče, obavezan deo nastave. Sve što rade, učenicima prosleđuju putem interneta.

„Slikamo sadnju, slikamo setvu, snimamo i to šaljemo đacima onlajn, da oni vide kako se radi, da budu upućeni, jer kada prođe ova kriza, ova situacija, čeka ih i letnja praksa“, kaže Ivan Erić, profesor Poljoprivredne škole „Radoš Jovanović Selja“ u Prokuplju.

„Profesori se trude da nam što bolje objasne. Oni nam šalji slike i video-snimke koje nalaze, kako bi nam što bolje objasnili gradivo. Na kraju, mi dobijamo zadatke koje vrlo uspešno reševamo“, ističe Ana Mihajlović, učenica trećeg razreda Poljoprivredne škole „Radoš Jovanović Selja“ u Prokuplju.

Na oglednom polju škole trenutno se sadi krompir, a posao se obavlja uz nadzor savetodavaca Poljoprivredne stručne službe.

„Za neki dan ćemo postavljati demonstracioni ogled kukuruza, proširiti tu saradnju gde će poljoprivredni proizvo đači Topličkog okruga moći da uporede i da vide većinu semenskih kuća, kako krompira, tako i kukuruza, i da odaberu one hibride i sorte koje su se pokazale najboljim u našim agroekološkim uslovima“, naglašava Radovan Bjelica, savetodavac PSS Prokuplja.

Posla na imanju Poljoprivredne škole za profesore ima dosta. U toku je zaštita voćnih kultura, a uskoro kreće priprema plastenika za sadnju povrća.

Izvor:RTS