banner-image

Šumadijske domaćice zajedno prodaju povrće, džemove, sokove

U uslovima otežanog poslovanja i ograničenog tržišta, najviše su pogođena mala poljoprivredna gazdinstva. Prodaje i prihoda, od kojih neretko žive čitave porodice, gotovo da i nema.

Zato je, Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja organizovala akciju kupovine domaćih namirnica od žena koje su nosioci poljoprivrednih gazdinstava iz ruralnih područja Šumadije.

Tradicionalna srpska zimnica uz malo novotarija, džemovi, slatka, sokovi, donedavno su Šumadijskim domaćicama obezbeđivali sigurnu zaradu. Ana Nikodijević iz Ovsišta koristi povrće i voće sa svog imanja, kupuje i od komšija. Za kupce se izborila kvalitetom i organizovala kućnu dostavu.

„Ovih dana najviše idu sirupi od zove, od koprive, domaći džemovi bez šećera, matični sokovi i sve ono što naša lepa zemlja daje, salate, mladi luk“, kaže Ana Nikodijević.

Za razliku od nje koja koristi internet prodaju, mnoge šumadijske domaćice ne vladaju savremenim tehnologijama. Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije, pomogla im je da se umreže i udruže, radi zajedničkog nastupa na tržištu. Različitim merama, osnažila je žene, nosioce poljoprivrednih gazdinstava u ruralnim područjima.

„Mi smo rešili da kupimo jednu količinu robe  da na taj način, faktički omogućimo, da jedno šest domaćinstava koja su učestvovala u proizvodnji dobiju neki mali prihod u ovom prelaznom periodu“, ističe Nenad Popović, direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Zaposleni u Agenciji kupili su 850 kilograma različitih domaćih proizvoda. Paketi zdrave, prirodne hrane, podeljeni su pripadnicima policije i komunalnih službi.

„Da povećamo koliko-toliko imunitret tih radnika što su po ceo dan izloženi stresnim situacijama, teškom fizičkom radu“, kaže Ljubinko Avramović, JKP Šumadija Kragujevac.

„Mi radimo svakog dana na toj higijeni, hvala što se neko setio, što su nam dali te proizvode“, kaže Dragoljub Petrović, JKP Šumadija Kragujevac.

A novi već stižu – šarene se bašte i rascvetali voćnjaci u Šumadiji. Priroda i domaćini rade svoj posao. Dobar primer i za druge, i dvostruka korist. Pomoć za gradske službe ali i  porodična gazdinstva da održe proizvodnju i dođu do prihoda.

Izvor:RTS