banner-image

Danas kreću 2,6 milijarde pomoći poljoprivrednicima

Kako je Agrosmart već pisao, novac za poljoprivredu stiže na osnovu dve uredbe – o novčanoj pomoći poljoprivrednim gazdinstvima i o finansijskoj podrški gazdinstvima kroz olakšan pristup korišćenju kredita.

Pravo na isplatu novčane pomoći u skladu sa Uredbom o novčanoj pomoći poljoprivrednim gazdinstvima u cilju ublažavanja posledica nastalih usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-COV-2 ima nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG) i nalazi se u aktivnom statusu.

Pored opšteg uslova neophodno je da podnosilac zahteva u Registru ima upisane površine pod gajenjem povrća u zaštićenom prostoru, ili da je vlasnik životinje (krave, ovce ili koze) koja je obeležena i registrovana u Centralnoj bazi podataka o obeležavanju životinja. Pravo na novčanu pomoć imaju i vlasnici obeleženih i registrovanih košnica pčela, bili oni nosioci ili članovi poljoprivrednog gazdinstva, pod uslovom da imaju 70 ili više godina starosti u 2020. godini.

Povrtarima je dostupno 25 dinara po kvadratnom metru upisane površine, pod povrćem u plastenicima. Po gazdinstvu najviše može da se dobije do 90.000 dinara.

Kada je reč o stočarima, oni mogu da dobiju 3.000 dinara po grlu krave, a najviše 30.000 dinara, 500 dinara po ovci ili kozi, maksimalan iznos za ovo je 20.000 dinara. Na 800 dinara po košnici mogu da računaju stariji pčelari, a najviše mogu da dobiju 20.000 dinara. Za realizaciju ove uredbe, država je izdvojila 1,15 milijardi dinara.

Ova jednokratna pomoć nema veze za subvencijama koje država dodeljuje poljoprivrednicima u Srbiji.

S. K.