banner-image

Krkobabić: Povratnici iz inostranstva da ulažu u svoja poljoprivredna gazdinstva

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić i akademik Dragan Škorić pozvali su srpske državljane, koji su privremeno ili trajno izgubili posao u inostranstvu, da u Srbiji osnuju ekonomski održiva poljoprivredna gazdinstva ili da se priključe nekoj od postojećih zadruga.

Krkobabić i Škorić, kao kopredsednici Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, istakli su da svi građani koji su sada stigli iz inostranstva mogu svoju budućnost da ostvare u sopstvenoj ili zadružnoj mini-mlekari ili stočarskoj proizvodnji, u voćnjaku, vinogradu, plasteniku, pčelarstvu, proizvodnji lekovitih bilja, u etno ili banjskom turizmu.

Uz primenu visokih tehnologija i saveta domaćih stručnjaka sa poljoprivrednih fakulteta i više naučnih instituta, čiji su rad i rezultati cenjeni u celom svetu, građani mogu da proizvode zdravu i ukusnu hranu i da brendiraju svoje proizvode.

U tome mogu da im pomognu stručnjaci, članovi Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, profesor Zoran Keserović za oblast voćarstva i vinogradarstva, profesor Žarko Ilin za oblast povrtarstva i plasteničke proizvodnje, profesor Ratko Lazarević za stočarstvo i drugi.

Dosadašnji rezultati projekta obnove zadrugarstva u Srbiji „500 zadruga u 500 sela“ pokazali su da je interesovanje za udruživanje u velikoj meri poraslo, da je za tri godine osnovano 700 novih zadruga, što nije zabeleženo u istoriji Srbije.

Poštujući osnovne principe zadrugarstva – samopomoć i neutralnost, zadruge su u Srbiji pokazale visok stepen ekonomske stabilnosti, ne prekidaju rad, povećavaju broj kooperanata, zapošljavaju nove radnike i izvoze u zemlje Evropske unije.

Istovremeno, zadrugari su ispoljili i zavidnu količinu humanosti, pomažući starijim komšijama u obavljanju prolećne setve i obezbeđivanju osnovnih životnih namirnica.

Detaljnija uputstva o osnivanju zadruga mogu se naći na sajtu Zadružnog saveza Srbije i Združenog saveza Vojvodine, navodi se u saopštenju Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća.