banner-image

Šta znači izmena TPI formule za proizvođače mleka u Srbiji?

Piše: Boris Berisavljević, konsultant u oblasti stočarstva 

Boris Berisavljević

Početkom aprila 2020. američko udruženje odgajivača holštajn krava, donelo je odluku da se formula na osnovu koje se procenjuje i indeksira odgajivačka vrednost grla modifikuje, odnosno izmeni. Ovo je praksa koja se ponavlja svakih pet godina, i ima za cilje što objektivnije sagledavanje priplodne vrednosti grla.

Šta ove izmene znače u praksi i da li naši stočari imaju dovoljno informacija o suštini izmena koje su vrlo značajne? U Srbiji postoji vrlo veliki broj uvoznika genetskog materijala (semena bikova) čija se vrednost izražava u formi TPI (Total performance index), indeksa koji je prihvaćen na svim kontinentima. Vrednost indeksa (TPI) se po pravilu koristi kao jedan od  pokazatelja za formiranje cena genetskog materijala na tržištu.

U Srbiji, TPI vrednost je zapravo glavni kriterijum, što je razumljivo s obzirom na prilčno pasivan odnos struke, ali i samih stočara prema definisanju genetskog unapređenja, kako na nivou Republike, tako i na nivou farme. Novi rezultati (april 2020.) su znatno ispod vrednosti prikazanih u izveštaju sa kraja 2019, rađenom “po staroj formuli”.

S obzirom da je to tako, da li bi sada uvoznici i prodavci genetskog materijala trebalo da vrate novac farmerima, jer se eto dogodilo da su priplodnjaci (bikovi) “preko noći” izgubili značajan broj indeksnih poena, odnosno pali su na rang listi bikova?

U tekstu koja sledi navedeno je par primera iz kojih se vidi koliko su indeksnih poena izgubili genetski parametri (pokazatelji), kojima se definiše vrednost grla: a)-231 NM$; -492 Milk; -24 Fat ; -18 Protein ; -1.9 PL ; +.08 SCS ; -0.3 DPR, i da ne nabrajamo dalje. Skraćenice koje stoje pored brojeva su ostavljene u “orginalu”, da bi se lakše upoređivale sa podacima do kojih proizvođači mogu doći na zvaničnim stanicama udruženja ili kompanija od kojih su kupili genetski materijal. Jednostavno rečeno, svaka posmatrana osobina unutar TPI formule je pretrpela izmene, osim takozvanog “feed efficiency “, odnosno pokazatelja kojim se definiše sposobnost grla da efikasno iskoristi suvu materiju u hrani, i “pretvori” je u mleko. Ovaj pokazatelj će pretrpeti izmene u mesecima koji dolaze, a razlog je vreme koje je potrebno da bi se sakupili i obradili podaci.

Šta zapravo znači, recimo -492 lbs ( libra/pound = 0.454kg) u proizvodnji mleka? Tehnički gledano, to izgleda ovako. Ako ste danas kupili seme  bika “X”, sa pokazateljem (mleko) od +1492 lbs, sutradan, nakon što je formula izmenjena, favorizovani bik će imati nadmoć u odnosu na posmatranu populaciju od samo +1,000 lbs! Da li su farmeri u tom slucaju prevareni ili ne je zapravo pitanje na koje bi odgovor morali da dobiju ili od struke, ili neposredno od samog prodavca genetskog materijala.

Interesantno je da je izmena TPI formule kod naših stočara primljena dosta “mlako”, iako se radi o investiciji koja ima najviše uticaja na troškove proizvodnje i koja ima najveći koeficijent povraćaja u odnosu na uloženi novac u odnosu na sve druge investicije u mlečnom govedarstvu.

Može se slobodno konstatovati da je uticaj i značaj genetike kako u proizvodnji mleka, tako i mesa kod nas još uvek nedovoljno dobro i ozbiljno shvaćen. Mora se priznati da se situacija menja, ali još uvek nedovoljno brzo, te je efikasnost proizvodnje mleka kod nas niska, a samim tim raste cena proizvodnje, što naravno naše stočare ne čini srećnim.

Sama TPI formula, zapravo šalje jasnu poruku, kojim pravcem treba ići i na koji način se mora kreirati genetsko unapređenje stada. Samo tako, može se maksimalno iskoristiti genetiski potencijal, i povećati efektivnost proizvodnje mleka, odnosno profitabilnost i stabilnost na našim mlečnim farmama.