banner-image

Veća ispaša stoke spas za Deliblatsku peščaru

U specijalnom rezervatu prirode Deliblatska peščara najveći pašnjak, koji se prostire na 250 hektara, nalazi se na lokalitetu Korn. Tu je i hranilište retkih vrsta ptica grabljivica i osmatračnica za sve posetioce ovog zaštićenog dobra.

Deliblatsku peščaru izuzetno posebnom čine retke biljke kao što su stepski božur, žuti gorocvet, šerpet i razne vrste orhideja. Ovo je i najveće stanište u Evropi banatskog sokola, orla krstaša i orla kliktaša. „Banatska sahara“ kako je još nazivaju predstavlja najvažnije stepsko područje u Srbiji koje je i jedinstven naučni poligon.

„Zbog svih ovih karakteristika predstavlja poseban prostor koji omogućava da kroz različite aktivnosti i ekološke radionice i događaje, učešća naučne i stručne javnosti predstavlja nešto što treba promovisati i pre svega sačuvati“, kaže Bojan Vojnov, Organizator manifestacije „U smiraj dana“, Dolovo.

Na lokalitetu Korn svakog dana na bogatoj ispaši nalazi se dvadeset bikova i krava podolske autohtone vrste koje sprečavaju razvoj žbunastog korova, poput gloga i kleka, koji bi uništio raznovrsnu floru i faunu.

„Ovo nije dovoljno i potrebno je i da se stočari uključe sa autohtonim vrstama ovaca i krava u očuvanje ovog biodiverziteta i to je jedan obostrani interes u korist budućih generacija i očuvanja prirode i razvoja Deliblatske peščare u onom pravom prirodnom delu“, ističe Željko Sušec, direktor ŠG „Banat“ – Vojvodina šume, Pančevo.

Deliblatska peščara se prostire na 35.000 hektara i košava koja ovde često duva oblikovala je i izraženi dinski reljef i zato je ovo mesto gde se diše punim plućima idealno za odmor i rekreaciju.

„Idealna je prilika da nam priroda pokaže koliko je za čoveka bitna i koliko smo vezani za nju, a sa druge strane povratak prirodi je nešto što je iskonska potreba svakog čoveka, jer možemo zaključiti da je u čovekovoj prirodi da ipak živi u prirodi“, naglašava Vojnov.

I zato moramo više voditi računa o svim prirodnim lepotama koje nas okružuju, jer čuvajući prirodu na najbolji način čuvamo i svoje zdravlje.

Izvor:RTS