banner-image

VOICE: Budžet Vojvodine kraći za oko pet milijardi dinara, stradaće poljoprivreda

Zbog očekivanog pada prihoda uzrokovanog krizom zbog pandemije kovida-19, koji se procenjuje na oko pet milijardi dinara, Pokrajinska vlada priprema rebalans budžeta Vojvodine za 2020, saznaje VOICE.

Kako je rečeno VOICE-u u Pokrajinskoj vladi, rebalans bi mogao da bude usvojen već do kraja aprila, ali još nije izvesno da li će o tome odluku doneti pokrajinski poslanici ili – članovi Pokrajinske vlade.

VOICE podseća na to da je Pokrajinska vlada 7. aprila donela odluku da privremeno obustavi izvršenje pokrajinskog budžeta. Odluka o stopiranju izvršenje budžeta u najvećoj meri zakačila je vojvođansku poljoprivredu. Praktično, to je značilo da su sve isplate po konkursima koje objavljuje Pokrajinska vlada stale 45 dana, a najviše je novca iz vojvođanske kase odvajano za poljoprivredu i ruralni razvoj. Samo za mere podrške za sprovođenje poljoprivredne politike za razvoj sela u Vojvodini, to jest za konkurse u okviru ove aktivnosti, koje raspisuje Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, ove godine planirano je oko 630 miliona dinara. I odluka o rebalansu koja će biti doneta za koji dan najviše će pogoditi poljoprivredu.

Poljopriveda najviše uskraćena

Ako finalna verzija predstojećeg rebalansa bude sledila ono što je navedeno u Uputstvu za izradu Predloga pokrajinske skupštine odluke o rebalansu budžeta, najviše će biti uskraćena pokrajinska kasa za poljoprivredu, koja je i najteža u vojvođanskom budžetu: imaće bezmalo dve milijarde dinara manje. Naime, prema budžetu za 2020. godinu Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo trebalo ja na raspolaganju da ima oko 7,7 milijardi dinara, a rebalansom je predviđeno oko 5,7 milijardi.

Planirano je i značajno umanjenje za Upravu za kapitalna ulaganja Vojvodine. Prema predlogu rebalansa, ova posebna upravna organizacija zadužena za kapitalne projekte i investicije u Vojvodini imala bi nešto iznad 700 miliona dinara manje. Prvobitno je trebalo da u ovoj godini na raspolaganju ima 5,6 milijardi dinara.

Pokrajinski sekretarijat za finansije bio bi uskraćen za oko 773 miliona dinara, Sekretarijat za privredu i turizam ostao bi bez oko 276 miliona dinara, a računao je na 650 miliona. Prilično bi, u novom rebalansu bio uskraćen i Sekretarijat za regionalni razvoj i međunarodnu saradnju – imao bi u ovoj godini oko 387 miliona manje od budžetom planiranih 889 miliona.

Elem, ako posmatramo pokrajinske resore pojedinačno, najveći gubitak imaće poljoprivreda. Poljoprivredi Vojvodine umanjiće se suma predviđena prvobitnom Odlukom o budžetu, ali zbog toga što određeni prihodi, odnosno naknade, pre svega vodoprivredne naknade i novac od davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, neće moći da se ostvare u planiranom obimu i u narednom vremenskom periodu zbog trenutne situacije izazvane pandemijom. Tu se očekuje pad naplate od milijardu i po dinara (iz opštih prihoda i primanja budžeta). Da stvar bude jasnija, reč je naknadama koje se naplaćuju – naknadi za odvodnjavanje poljoprivrednog zemljišta i naknadi koji Pokrajina ubira od izdavanja državnih njiva. Inače, one su pre nekoliko godina prešle u naknade opšteg karaktera, ali pripadaju poljoprivredi i njenom resoru.

Šta ostaje isto

Rebalansom se, baš kao ni odukom o privremenoj obustavi izvršenja budžeta APV, neće dirati u zarade za zaposlene u pokrajinskoj administraciji – one neće biti umanjene, jer su one, kako se navodi u Uputstvu za izradu predloga odluke o rebalansu, jedan od prioriteta u novom raspoređivanju budžeta.

Rebalansom neće biti dovedena u pitanje ni sredstva za rashode na nivou nužnom za održavanje funkcionisanja drugih korisnika javnih sredstava APV, navodi se u Uputstvu. Da razjasnimo, u budžetu Vojvodine nalaze se indirektni korisnici i ostali korisnici. Indirektnim korisnicima se u celosti obezbeđuje novac za plate i delimično za delatnost. Oni ostvaruju i sopstvene prihode mimo budžetskih – SNP, Narodno pozorište Subotica, Arhiv Vojvodine, Muzej Vojvodine, Kulturni centar Miloš Crnjanski , galerije likovnih umetnosti (Galerija Pavle Beljanski, Galerija Rajko Mamuzić), Pedagoški zavod…

Takođe, neće biti upitne ni obaveze koje su preuzete do 7. aprila ove godine, kada je na određeni period prestalo izvršenje budžeta APV.

U svakom slučaju, da li će ovim rebalansom pokrajinski budžet biti umanjen za pet milijardi ili će taj iznos biti nešto drugačiji ostaje da se vidi jer je ostavljeno korisnicima da procene sopstvene prihode, donacije i transfere. A korisnici su svi pokrajinski sekretarijati, Skupština Vojvodine, Uprava za imovinu, Uprava za kapitalna ulaganja, Direkcija za robne rezerve, Pokrajinski zaštitnik građana… Ukupno 26 resora.