banner-image

Malinari negoduju zbog odluke o odlaganju isplate 100 evra

Proizvođači malina i drugog jagodičastog voća u Srbiji negoduju zbog odluke Vlade Srbije da odloži pomoć države u dinarskoj protivvrednosti 100 evra koja neće stići, kako je najavljeno 15. maja, a za prolećnu setvu potrebna su im velika ulaganja.

Predsednik te asocijacije Dobrivoje Radović rekao je da je „neshvatljivo do koje mere Vlada Srbije maltretira poljoprivrednike“ i sada od njih traži da podnesu zahtev za tu pomoć telefonom ili pišu mejlove.

 Vlada Srbije je pre nekoliko nedelja u paketu pomoći privredi i građanima zbog pandemije virusa COVID-19 predvidela pomoć u protivvrednosti 100 evra za sve punoletne građane ali je, kako je objasnio ministar finansija Siniša Mali, „zbog pritiska tajkuna koji su rekli da im taj novac ne treba, promenila odluku, pa građani koji žele taj poklon moraju da se prijave telefonom ili mejlom do 5. juna“.

„Strašno smo razočarani odlukom Vlade Srbije da odloži isplatu pomoći. Očekivali smo taj novac oko 15. maja kao spas, jer nam je neophodan za prolećnu setvu i zaštitna sredstva, a sada je Vlada odložila taj rok“, rekao je Radović.

Dodao je da su poljoprivrednici već preračunali da ta pomoć vredi 80 litara goriva, a da u vreme prolećnih radova ima dana da se troši i 100 litara za 24 sata.

Radović je rekao da se „oko 15.000 uzgajivača malina i kupina ljuti i što su prinuđeni da zovu telefonom ili pišu elektronskim putem, a mnogi od njih nemaju kompjuter, niti su snalažljivi u upotrebi tih savremenih sredstava komunikacije“.

„Zašto nas maltretiraju kada već imaju sve podatke i brojeve računa na koje smo dobili besplatne akcije“, rekao je Radović.

Ocenio je da će to prijavljivanje za ljude koji žive u selu biti prava golgota, jer će dnevno pokušati da se prijavi više desetina hiljada ljudi i telefoni Uprave trezora će biti prezauzeti.

Poljoprivrednici su, kako je rekao, celo proleće radili u otežanim uslovima i sem proizvodjača povrća, mleka i meda nisu dobili nikakvu pomoć od države, osim mogućnosti da traže kredit.

„Svi smo već jako zaduženi ne znam ni da li bi mogli da dobijemo novi kredit, a umesto kredita više bi nam značila i manja pomoć u gotovom novcu kao što je data preduzećima“, rekao je Radović.

Istakao je da država uvek ima maćehinski odnos prema poljoprivredi, a da se u kriznim situacijama za hranu prvo obraća poljoprivrednicima.

Ove godine je, prema njegovim rečima, dosta malinjaka ostalo neobrađeno zbog ograničenog kretanja, a i vremenske prilike ne idu na ruku poljoprivrednicima jer još ima mrazeva koji sprečavaju razvoj tog voća i zbog toga će se smanjiti rod.

Izvor:N1