banner-image

U Banatu suša kao usred avgusta

Na području delovanja PSS „Kikinda“, u opštinama Kikinda i Novi Kneževac, setva okopavina se privodi kraju. Setva kukuruza je skoro završena na preko 29.000 ha, a i suncokreta  na oko 17.000 ha. Šećerna repa i soja su posejani i u fazi su nicanja.

Dipl. inž. Aleksandar Pap, stručnjak ove službe, kaže da posejani usevi niču uprkos suši koja ovde vlada. Zahvaljujući blagovremeno pripremljenom zemlljištu i dobro odrađenoj agrotehnici, seme je posejano u setvenom sloju gde je sačuvana vlaga, tako da usevi nesmetano niču.

Problem sa sušom je izražen kod strnina, koje su jesenas ovde posejane na više od 25.000 ha. Na ovom području kiša nije pala već 45 dana, tako da je  suša  ekstremna. Usled nedostatka vlage, suve zime, smanjen je porast biljaka. Ječam je počeo  da klasa, ali je ostao  izuzetno nizak, pa poleganja neće biti.

– U severnobantskom okrugu i prva i druga prihrana strnina su obavljene na vreme, ali nije bilo padavina da se ta hraniva usvoje. U toku je prihrana preko lista. Usevi gde se obavlja folijarna prihrana su u nešto boljoj kondiciji, ali pitanje je dana kada će se i oni izjednačiti s drugim usevima u ovom ataru, kaže dipl.inž. Aleksandar Pap.

Takođe, podseća da je pšenica cele godine vegetirala. Vremenske prilike joj nisu išle na ruku. Posle suve zime, stigao je izuzetno topao mart, koji je isprovocirao brži prolazak kroz fenofaze. Pšenica  se dobro izbokorila i potrošila sve rezerve vlage koja je bilo u zemljištu.

Dodatno tokom aprila biljke su doživele stres. Dva puta  su zabeleženi mrazevi intenziteta i do  – 6ºC, a bilo ih je i  s nižim vrednostima. Iako pšenica nije izmrzla  aprilski mraz  je   izazvao stres, koji je ostavio posledice na biljkama. Dodatni problem za strnine je suša, koja dugo traje, pa zemljište ne može da zadrži vlagu.

Već sada pukotine u zemljištu podsećaju na one koje se javljaju u avgustu, ističe Pap.

Izvor:Poljoprivrednik