banner-image

Pšenica i soja bez kupaca na berzi

Smanjena aktivnost učesnika na robno-berzanskom tržištu i blagi pad cena obeležili su ovu nedelju na Produktnoj berzi. Kukuruz je količinski zadržao apsolutni primat, dok su pšenica i soja izostale iz trgovanja u skraćenoj radnoj nedelji.

Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 1225 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 21.810.250,00 dinara. U odnosu na prethodni upoređujući period količinski obim prometa je veći za 860,00 %, dok finansijska vrednst prometovane robe visa za  384,18%.

Početkom nedelje kukuruz je trgovan po jedinstvenoj ceni od 16,20 din/kg bez PDV-a (17,82 din/kg sa PDV-om) ,CPT luka južna Bačka sa isporukom robe do 30.05.2020. godine. Na kraju nedelje ponude na nižim cenama nisu rezultirale zaključenjem berzanskog ugovora, sto ukazuje na pad cene ove žitarice.

Pšenica je ove nedelje izostala iz trgovanja na organizovanom robno-berzanskom tržistu. Ponude hlebnog zrna su se kretale u cenovnom opsegu od 20,00 din/kg do 21,00 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta i pariteta, ali kupaca na tom cenovnom nivou nije bilo. Kod pšenice ono što zabrinjava ratare je nedostatak padavina, što je ujedno i prouzrokovalo smanjenje zaliha vlage u zemljištu, zbog čega je opravdan strah stručnjaka i proizvođača da će biljna proizvodnja biti neizvesna.

Sojino zrno kao i pšenica beleži odsustvo iz trgovanja. Ponuda po cenama od 42,50 din/kg do 43,00 din/kg bez PDV-a i tražnja po nižim cenama od ponuđenih, nije dovela do realizacije. U odnosu na prethodnu nedelju možemo reći da ova uljarica beleži pad cena.

Stočni ječam (hl 60kg) je trgovan po jedinstvenoj ceni od 15,50 din/kg bez PDV-a (17,05 din/kg sa PDV-om).