banner-image

Berbu i prodaju jagoda remeti policijski čas

Domaće jagode u plastenicima proizvođači u šabačkom kraju uveliko beru. I u Gornjoj Vranjskoj kvalitet roda je dobar, a zbog policijskog časa i zabrane kretanje, berba i distribucija zrele jagode su otežani.

U plastenicima, šabači voćari jagodu gaje na oko 50 hektara. Zbog prolećnih mrazeva, berba kasni ali je kvalitet slatkog roda dobar.

,, Počeli smo da beremo pre sedam dana,“kaže Nenad Arsenović, „trenutnim rodom smo zadovoljni. Sa kvalitetom jako zadovoljni. Tek sada očekujemo veće berbe, cena mislim da je korektna,između 270 i 300 dinara.‘‘

Zrele plodove beru svaki drugi dan, uglavnom za stalne kupce iz većih gradova. Prinos po biljci je, kažu, oko pola kilograma.

,, Nedostatak je neke uvozne jagode, koja se u ovom periodu provlačila po tržištu, pa je trenutno  nešto veće interesovanje za  naše jagode. Sa druge strane, imamo problem sa vikendima kada je vanredno stanje, policijski čas, traje ceo vikend i onda je to ponedeljak, utorak, sreda – otimačina oko jagode,‘’ kaže Aleksandar Maksimović

Zbog policijskog časa, organizacija berbe jagode i dolazak radnika su otežani. U toku vikenda, problem imaju i sa skladištenjem.

,, Mi vodimo računa, kontrolišemo, po dvoje beru u plasteniku s jede i druge strane ima tri četiri metra od njih, najmanje, ali  je problem kako da dođu ljudi. Kad je policijski čas ne mogu da dođu ni kupci, a ima ih,“kaže Ivan Mališević.

,, Dođeš dva tri sata, i moraš da ideš,“ kaže radnica Dragana Janković, “ šta ćemo sada preko ovih praznika? Šta da radimo, njima propada, a mi ne možemo da zaradimo! Ne radim u firmi od  20. tog marta, koristim ovo da zaradim!“

Sledeće sedmice počeće berba jagode na otvorenom, koja se u šabačkom kraju gaji na više od 1.200 hektara. Proizvođači očekuju da će i ove godine većinu tog roda otkupiti Rusi.

Izvor:RTS