banner-image

EU: Nepoštena trgovina 80 odsto manja

Prema godišnjem izvеštaju Evropske komisije mere trgovinske zaštite EU delotvorne su u smanjenju nepoštenih međunarodnih trgovinskih praksi.

Zahvaljujući antidampinškim i antisubvencijskim taksama koje je uvela Komisija nepošteni uvoz u proseku je smanjen za 80 odsto, što nije uticalo na druge isporuke iz trećih zemalja. Merama koje je uvela EU sada se štiti 23.000 radnih mesta više nego prethodne godine.

Snažna i delotvorna trgovinska zaštita presudna je za zaštitu evropskih preduzeća i radnih mesta od nepoštenih trgovinskih praksi i osiguranja raznolikosti snabdevanja, izjavio je poverenik za trgovinu Fil Hogan. – Omogućavanje našim preduzećima da posluju u poštenim tržišnim uslovima biće još važnije u vreme oporavka od krize uzrokovane koronavirusom. Iako se uvozom našim potrošačima i preduzećima nudi veći izbor po konkurentnoj ceni, moramo se pobrinuti da taj uvoz u Europu ulazi pod poštenim uvjetima, odnosno da nije dampinški ili subvencionisan, te da o njemu nismo prekomerno zavisni. Zato sam zadovoljan da postojeći sistem funkcioniše i da reforme provedene poslednjih godina donose rezultate.

U izveštaju su posebno istaknute aktivosti u području trgovinske zaštite EU: Komisija je 2019. pokrenula 16 ispitnih postupaka (u poređenju s 2018. kada ih je pokrenuto 10) i uvela 12 novih mera (u poređenju s 2018. kada ih je uvedeno 6). Potom, zahvaljujući intenzivnoj aktivnosti u preispitivanju postojećih mera zaključeno je 18 revizija zbog predstojećeg isteka mera, odnosno 11 više nego 2018. Krajem 2019. EU je uveo 140 mera trgovinske zaštite, pet odsto više nego u prethodnoj godini. Tačnije, uveo je 121 antidampinšku meru, 16 antisubvencijskih i tri zaštitne mere.

Većina mera trgovinske zaštite EU odnosi se na uvoz iz zemalja kao što su Kina (93 od postojećih antidampinških i antisubvencijskih mera), Rusija (10 mera), Indija (sedam mera) i SAD (šest mera).

Povećanje broja zaštićenih radnih mjesta u EU-u: mjerom uvedenom 2019. broj radnih mjesta zaštićenih mjerama trgovinske zaštite povećan je za 23 000, čime ukupan broj zaštićenih izravnih radnih mjesta u EU-u iznosi 343 000.

I dalje visoka delotvornost mera trgovinske zaštite EU u smanjenju nepoštenog uvoza: merama trgovinske zaštite EU štetni uvoz u proseku je smanjen za 80 odsto, čime je proizvođačima iz EU omogućeno da i dalje posluju, a evropskim korisnicima proizvoda da i dalje uživaju u raznolikim izvorima snabdevanja.

Odlučno delovanje u cilju zaštite tržišta čelika EU: nakon što je 2018. SAD uveo taksu na čelik, Komisija je početkom 2019. donela konačne zaštitne mere za niz proizvoda od čelika svih podrekla. To je bilo potrebno kako bi se izbegao dalji nagli porast uvoza koji je pretio pogoršanjem već osetljivog privrednog stanja proizvođača čelika iz EU. Mere su naknadno preispitane kako bi se održali tradicionalni trgovinski tokovi i raznolikost izvora opskrbe. Polovina novih antidampinških i antisubvencijskih ispitnih postupaka pokrenutih 2019. odnosila se na proizvode od željeza i čelika.

Snažan naglasak na provedbi i sprečavanju izbjegavanja mera: 2019. zabeleženo je povećanje predmeta pokrenutih zbog izbegavanja uvedenih taksi, na primer izvozom preko drugih izvoznika ili zemalja. Komisija je na vlastitu inicijativu pokrenula rekordan broj od četiri ispitna postupka za sprečavanje izbegavanja mera, uključujući dosad najveći takav ispitni postupak o stonim i kuhinjskim proizvodima iz Kine, kojim su takse proširene na dodatnih 30 preduzeća.

Pokretanje novih zaštitnih mera: osim zaštitnih mera za čelik, Komisija je uvela i zaštitne mere za indijsku rižu iz Kambodže i Mjanmara. Te su mere donesene u skladu s pravilima Opšteg sistema povlastica nakon što je Komisija zaprimila zahteve država članica EU koje proizvode rižu. To su nakon dugo vremena prve zaštitne mere koje je pokrenula Unija.

Snažna zaštita izvoznika iz EU protiv kojih su pokrenuti inostrani ispitni postupci trgovinske zaštite: broj mera koje su druge zemlje uvele protiv uvoza iz EU ponovo je 2019. dostigao visok nivo i popeo se na 175. Očekuje se da će se taj trend nastaviti s obzirom na to da je u 2019. pokrenut velik broj predmeta. Komisija je vrlo odlučno intervenisala u inostranim ispitnim postupcima koji su nepošteno usmereni na izvoz iz EU. Komisija je za dva važna predmeta, koji se odnose na antisubvencijske mere koje je SAD uveo na stone masline iz Španije i mere uvedene na zamrznuti krompir, pokrenula rešavanje trgovinskog spora u okviru Svetske trgovinske organizacije.

S. Kuprešanin