banner-image

Isplativo ulaganje u ribarstvo

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić i predstavnici Nacionalnog tima za preporod sela Srbije preporučili su povratnicima i drugim zainteresovanim građanima ulaganje u ribarstvo.

Kopredsednici Nacionalnog tima za preporod sela Srbije ministar Krkobabić i akademik Dragan Škorić naglasili su da ribarstvo može da bude veoma isplativo, pozvavši zainteresovane da ulažu i udruže se u postojeće ili osnuju specijalizovane ribarske zadruge.

Oni su, odgovarajući na pitanja zainteresovanih za ulaganje u ribarstvo, naveli da Srbija raspolaže ogromnim resursima za gajenje slatkovodnih vrsta riba.

Proizvodnja ribe u poslednjoj deceniji varira između 7.278 tona koliko je iznosila 2017. godine i 13.013 tona u 2011. godini.

Prema količini proizvedene ribe Srbija je negde u sredini u poređenju sa članicama EU, a manju proizvodnju od Srbije ima 12 članica EU.

Prosečna potrošnja ribe u Srbiji po glavi stanovnika je između pet i šest kilograma, što je tri do četiri puta manje od evropskog i svetskog proseka.

Ukupna potrošnja ribe u Srbiji poslednjih godina kreće se između 35.000 i 50.000 tona godišnje.

Krkobabić je posebno naglasio neophodnost povećanja proizvodnje ribe i udruživanja u specijalizovane ribarske zadruge.

Srbija bi ponovo mogla da bude veliki izvoznik kavijara kao pre više decenija, kada je u SAD i druge zemlje godišnje izvozila 2-3 tone tog specijaliteta po ceni od 900 dolara za kilogram i ostvarivala prihod veći od 2,5 miliona dolara, rekao je Krkobabić i podsetio na to da samo u Vojvodini ima više od 100.000 hektara pod vodom koji se ne mogu koristiti za druge namene, a pogodni su za izgradnju šaranskih ribnjaka.

Prema njegovim rečima, proizvodnja ribe u Srbiji i prema stručnim procenama, može da se poveća za 100 odsto, uz dobro osmišljen izvoz prerađevina od slatkovodne ribe.

Za sve zainteresovane i uz savete kako se mogu udružiti, Nacionalni tim za preporod sela Srbije organizovaće stručne posete uspešnim ribnjacima.

Inicijativa za osnivanje ribarske zadruge stigla je od alasa iz Golupca, a sve specijalizovane ribarske zadruge će moći da konkurišu za podsticajna sredstva u okviru projekta „500 zadruga u 500 sela“, navodi se u saopštenju.