banner-image

Rekordan zakup državnog zemljišta Alibunaru

Nakon što je održan i drugi krug javnih nadmetanja za davanje u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za agroekonomsku 2019/20. godinu, u opštini Alibunar Uprava beleži novi rekord u pogledu površine državnog poljoprivrednog zemljišta u zakupu na području ove opštine.

U drugom krugu izlicitirano je novih 815 ha, što ukupnu površinu državnog poljoprivrednog zemljišta u zakupu na području opštine Alibunar povećava na 7761 ha, što je gotovo 1300 hektara više državnog zemljišta u zakupu nego što je to bio slučaj prethodne godine.

Poređenja radi, u prethodnoj agroekonomskoj godini, pod zakupom je bilo 6463 ha, a 2017/18. godine 6210 ha.

Opština Alibunar je, po prvi put, izradila i realizovala godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini koristeći novi geografsko-informacioni sistem Uprave za poljoprivredno zemljište. To je, svakako, doprinelo popisu svog državnog zemljišta, boljoj identifikaciji zemljišta pogodnog za poljoprivrednu proizvodnju, a posledično i povećanju površina pod zakupom, povećanju poljoprivredne proizvodnje i značajnom uvećanju prihoda od zakupa za budžet Republike Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodina i opštine Alibunar.