banner-image

Rok za zahteve za domaće traktore 30. jun

Umesto do 29. maja, poljoprivrednici će zahteve za nabavku domaćih traktora moći da predaju do 30. juna, saznajemo u Upravi za agrarna plaćanja. Rok je produžen zbog toga što je u prethodnom periodu bili otežani uslovi za predaju dokumentacije.

Reč je o javnom pozivu za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novog traktora.

Uredbom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2020. godini za podsticaje za nabavku novih traktora opredeljeno je 500 miliona dinara. Najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik može da ostvari za jednu kalendarsku godinu je 800.000 dinara.

Podsticaj se ostvaruje na osnovu prihvatljivih troškova investicije za nabavku novog traktora snage motora do 60 kilovata (kW), sa standardnim delovima, uređajima i opremom uključujući pripadajuću traktorsku kabinu, koji se prvi put upotrebljava za izvođenje poljoprivrednih radova u primarnoj biljnoj i stočarskoj proizvodnji; a koji je proizveden u Republici Srbiji ili čiji model dobavljač uvozi u rastavljenom stanju i sklapa na svojim proizvodnim linijama u Republici Srbiji pre dana objavljivanja javnog poziva za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje.

Podsticaj mogu ostvariti lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i čija su gazdinstva u aktivnom statusu i to:

 • fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva;
 • preduzetnik;
 • privredno društvo;
 • zemljoradnička zadruga koja ima najmanje pet članova zadruge koji su upisani u Registar kao nosioci ili članovi pet različitih komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava u aktivnom statusu.

Pored ovih opštih uslova neophodno je da podnosilac zahteva u Registru poljoprivrednih gazdinstava ima upisane površine zemljišta pod proizvodnjom odgovarajućih vrsta biljnih kultura, ili odgovarajući stočni fond.

Podsticaji se utvrđuju u iznosu od od 50 odsto vrednosti realizovane prihvatljive investicije umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost, odnosno u iznosu od 65 odsto ove vrednosti u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.

Informacije u vezi sa Konkursom dostupne su na telefone Info-centra Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede: 011/260-79-60 ili 011/260-79-61, kao i na telefon Kontakt centra Uprave za agrarna plaćanja: 011/30-20-100 i 011/30-20-101 svakog radnog dana od 7:30 do 15:30 časova.

Kada je o biljnoj proizvodnji reč, uslovi su i:

 • do 0,5 ha povrća, voća i cveća u zaštićenom prostoru;
 • do 2 ha jagodastog voća, odnosno do 5 ha ostalog voća;
 • do 2 ha grožđa, na parcelama koje su upisane i u Vinogradarski registar;
 • do 3 ha povrća (na otvorenom polju);
 • od 0,1 do 50 ha cveća (na otvorenom polju);
 • do 50 ha aromatičnog i lekovitog bilja;
 • do 2 ha žitarica, industrijskog i krmnog bilja.

Pravo na podsticaje ostvaruju i stočari ako:

 • u Registru imaju prijavljen odgovarajući stočni fond (podatke o vrsti životinja i broju gazdinstva (HID) na kojima se drže ili uzgajaju);
 • u zavisnosti od vrste proizvodnje imaju do najviše 19 mlečnih krava, odnosno ima ukupni kapacitet objekta upisanog u Registar objekata, odnosno Registar odobrenih objekata, i to: do najviše 19 goveda i/ili do najviše 149 ovaca i koza i/ili do najviše 29 krmača i/ili do najviše 99 tovnih svinja po turnusu i/ili do najviše 3.999 brojlera po turnusu i/ili do najviše 399 tovnih ćurki po turnusu.

Pravilnik-o-podsticajima-za-nabavku-novog-traktora-u-2020-godini