banner-image

Stočari klanicama predali 1.550 junadi za 16.000 tona kukuruza

Stočari su uspešno obavili isporuku svoje junadi i sada čekaju da što pre preuzmu kukuruz. Iz Proizvodne grupe odgajivača tovnih rasa goveda,  147 gazdinstava predalo je klanicama 1.550 junadi, prosečne težine 600 kilograma, čime su ostvarili pravo na preuzimanje oko 16.000 tona merkantilnog kukuruza. Prema nepotpunim podacima, u razmeni je ukupno učestvovalo 330 gazdinstava

Upravni odbor Udruženja „Agroprofit” iz Novog Sada, u čijem sastavu je Proizvodna grupa odgajivača tovnih rasa goveda, ocenio je izuzetno korisnim poslovnim potezom razmenu kukuruza za živu vagu junadi. Stočari su uspešno obavili isporuku svoje junadi i sada čekaju da što pre preuzmu kukuruz.  Ceo postupak je sproveden uz punu podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, što se osetilo u efikasnosti rada pojedinih službi u Državnim robnim rezervama.

Iz Proizvodne grupe odgajivača tovnih rasa goveda, 147 gazdinstava predalo je klanicama 1.550 junadi, prosečne težine 600 kg, čime su ostvarili pravo na preuzimanje oko 16.000 tona merkantilnog kukuruza. Prema nepotpunim podacima, u razmeni je ukupno učestvovalo 330 gazdinstava. Upravni odbor uputio je molbu Državnim robnim rezervama da ubrzaju potpisivanje ugovora sa stočarima i da upozore pojedine skladištare da ne naplaćuju troškove usluga, jer na to nemaju pravo niti ugovorenu obavezu.

Prema proceni Udruženja, ponuda junećeg mesa u našoj zemlji i dalje će biti veća od potrošnje,  iako je obnavljanje tova sve teže i zbog nedostatka kupaca tov sve duže traje. Zbog takve situacije intervencije države u smanjenju pritiska na tržište uz pronalaženje izvoza biće neophodan posao.

Upravni odbor zbog toga će sačiniti predlog da se u Privrednoj komori Srbije i Ministarstvu poljoprivrede razgovara o ovoj grani govedarstva, jer, kako je rečeno, nije opravdano da se za stočarstvo izdvajaju značajna sredstva poreskih obveznika, a da od toga u krajnjem efektu najviše koristi imaju trgovci i klaničari. Iskusni i višegodišnji tovljači junadi poručuju da bi bilo značajno da se u PKS oformi ponovo Stočni fond, iz koga bi se koordinirao izvoz i uvoz junećeg mesa. Danas, kako je rečeno, svaki uvoznik može dobiti pravo na uvoz neograničenih količina i to bez razlike kakva je situacija na domaćem tržištu.

U Udruženju „Agroprofit” završena je detaljna kalkulacija o troškovima proizvodnje junećeg mesa u više varijanti i na osnovu toga stočari će imati mogućnost da procene koliko je za njih realna otkupna cena kvalitetne junadi 2,10-2,20 evra po kilogramu žive mere. Interesantno je  da se ova cena sasvim uklapa u cene koje danas klaničari ostvaruju u prodaji svežeg mesa i junećih prerađevina. Ima i stočara koji smatraju da je korisnije da se podsticaji od 15.000 dinara po grlu, koje daje Ministarstvo poljoprivrede, iskoriste za formiranje isporuka kupcima u dalekim zemljama (troškovi transporta). Međutim, ovo sigurno nije interes malih odgajivača tovnih junadi, koji se sa gajenjem 5-6 komada bave iz malih ekonomskih potreba.

B. G.