banner-image

Danas je Svetski dan pčela, najvažnijih insekata na planeti

Pre tri godine prihvaćena je inicijativa Pčelarskog saveza Slovenije da se 20. maj proglasi za Svetskim danom pčela.
Ovaj datum predložio je Pčelarski savez Slovenije, uz podršku ogromnog broja pčelarskih saveza sveta, uključujući i Saveza pčelarskih organizacija Srbije,a predlog je prihvatila Generalna skupština Ujedinjenih nacija u Njujorku

Datum je izabran jer je tog dana rođen je slovenački zoolog Anton Janša (1734-1773). On je začetnik i učitelj modernog pčelarstva. Radio je kao dvorski pčelar, a carica Marija Terezija ga je imenovala za prvog carskog instruktora pčelarstva u monarhiji.

Nakon smrti, Slovenački pčelari podigli su 1884. ploču na njegovoj rodnoj kući i stavili pod zaštitu kućicu sa svim njegovim košnicama.

Datum pada u vreme najveće aktivnosti pčela.

Ovoga dana važno je da se svi podsetimo koliko su ovi insekti važni za čitavu planetu. Kada su Ujedinjene nacije 20. maj proglasile Svetskim danom pčela, potpisnici rezolucije složili su se da ovoga dana kroz obrazovanje i aktivnosti utiču na podizanje svesti o važnosti pčela i drugih oprašivača. Takođe i o pretnjama s kojima se suočavaju i njihovom doprinosu u održivom razvoju.

Prema izveštaju Međuvladine naučno-političke platforme o biodiverzitetu i uslugama ekosistema (IPBES) ekonomska vrednost polinatora je do 577 milijardi dolara. Insekti su ključni deo mnogih ekosistema i predstavljaju dobar pokazatelj zdravlja i očuvanju prirode.