banner-image

Grad obrao voćnjake u Topoli

Nevreme koje je prethodne noći protutnjalo kroz Srbiju nije zaobišlo zasade voća u opštini Topola. Najveću štetu pretrpelo je selo Donja Trnava, ali  grad nije poštedeo ni susedno selo Šume.

„Pod zasadima voća imam 18 hektara, gajimo krušku, jabuku, šljivu, trešnju. Šteta je prema mojoj proceni velika, najgore je prošla trešnja jer je stigla za berbu, oko 30 ari pod sortom Burlat trebao sam da počnem da berem za dan, dva ali grad je obrao umesto mene. Oštetilo je i drugu sortu koja stiže za nekoliko dana, svaki plod koji je pogođen ledom više nije za upotrebu“, kazao je za TopPres poljoprivrednik iz sela Donja Trnava Nenad Milenić.

Ovaj domaćin ističe da njegova desetočlana porodica živi od poljoprivrede i da su na velikom gubitku posle današnjeg nevremena.

Štete na zasadima voća ima i u selu Šume, koje se graniči sa Donjom Trnavom. Gradonosni oblaci oštetili su zasade na porodičnom imanju Glišić koje se generacijama bavi uzgojem voća.

„Veliki broj plodova jabuke je oštećen, taj plod će teško nastaviti sa razvojem a posledice ovog nevremena biće vidljive i na jesen. Sigurno oko 15 vagona plodova prve klase je oštećeno jer su izgubili tržišnu vrednost. Gotovo svake godine ista muka nas snađe jer u ovom periodu uvek bude grada i štete“ , rekao je Aca Glišić.

Koliko su oštećeni voćnjaci u opštini Topola proceniće komisija koja će danas i narednih dana izaći na lice mesta i popisati štetu. Iz lokalne samouprave pozivaju građane da prijave štetu koju su pretrpeli kako na poljoprivrednim kulturama tako i na objektima, pozivom na broj telefona 034/ 6811-008.

Izvor:GZS/ TopPres