banner-image
banner-image

Korona podstakla Nemce da se zdravije hrane

Rad kod kuće, razna ograničenja, neke nestašice, skandal u industriji mesa… Pandemija korone promenila je način života Nemaca. A to se odnosi i na njihov način ishrane.

Pandemija korone donela je i ovo: od 21. marta, dakle neposredno pre uvođenja ograničenja kontakta u Nemačkoj, u Guglu je mnogo češće nego ranije pretraživan pojam – prostirka za jogu. Trgovci biciklima kažu da imaju posebno veliki broj kupaca, otkako im je dozvoljeno da ponovo otvore svoje prodavnice.

A ko god krene u park ili na obalu reke u centru nekog nemačkog grada, zadiviće se mnoštvom ljudi koji tamo šetaju ili nešto vežbaju. Izgleda da su mnogi Nemci vreme iskoristili da se više kreću.

Više se kuva

Takav zdraviji način života, neki Nemci su, bar privremeno, sproveli i u načinu ishrane. U reprezentativnom istraživanju kompanije za istraživanje tržišta „Kantar“, urađenom za fondaciju „Hajnc Loman“, svaki četvrti Nemac izjavio je da kuva češće nego ranije.

Većina pritom ostaje verna svom prethodnom repertoaru recepata, a 18 odsto ih je reklo da od početka ere korone kuva drugačije. U ovom slučaju, drugačije često znači zdravije: sveže povrće i salatu pominje 70 odsto ispitanika, a vegetarijanska jela navodi čak njih 48 procenata. Samo 38 odsto ih je odgovorilo „više samo pekli (hleb, peciva i kolače)“, što nije iznenađenje s obzirom na to da u supermarketima neko vreme nije bilo brašna i kvasca.

Dugoročno manje mesa na trpezi

Istraživanje je obavljeno krajem aprila – pre nego što se mesna industrija našla u fokusu javnosti zbog toga što se ispostavilo da su klanice, odnosno kolektivni smeštaji za radnike iz inostranstva, žarišta zaraze.

Čini se da sva ta politička rasprava o nedpodnošljivim radnim uslovima Nemcima nije uništila apetit za mesom: Udruženje proizvođača mesa (VEZG) ponovo je blago povisilo svoju preporuku cene mesa. Činjenica da su neke klanice sada zatvorene gotovo da nije uticala na cenu, kaže jedna analitičarka, ali potražnja raste otkako se restorani ponovo otvaraju. Pored toga, izvoz, a posebno u Kinu, ostaje stabilan.

Međutim, dugorčno gledano, dakle nezavisno do korone, u Nemačkoj opada potrošnja mesa – posebno svinjentine. Savezno udruženje nemačke mesne industrije (BVDF) nedavno je zabeležilo pad potražnje, čime je 2019. prva godina od BSE-krize (takozvano kravlje ludilo) u kojoj je prosečni Nemac konzumirao manje od 60 kilograma mesa i mesnih proizvoda.

To se poklapa sa anketom „Forse“ koja je oko Nove godine sprovedena u ime nemačkog Saveznog ministarstva poljoprivrede: 26 odsto Nemca tada je izjavilo da jede meso svaki dan – pet godina ranije, bilo ih je 34 procenta. „Posebno raste broj muškaraca koji se odriču svoje svakodnevne porcije mesa“, navodi Ministarstvo.

Udeo vegetarijanaca (5%) i veganaca (1%) u populaciji ostaje nepromenjen. Istraživanje je deo ovogodišnjeg izveštaja o ishrani, koji je predstavila nemačka ministarka poljoprivrede Julija Klekner.

U porastu je konzumiranje zamena za meso od biljnih sastojaka, insekata ili veštačkog mesa uzgojenog u laboratoriji. Ipak, samo 49 procenata ispitanih izjavilo je da je već testiralo takve proizvode. Procenat onih koji su probali ili konzumiraju takve proizvode je veći kod mlađih ljudi.

Neki su se i ugojili

Uprkos svim kvalitativnim promenama u načinu ishrane, povećanoj potražnji prostirki za jogu i bicikala, čini se da pandemija korone ostavila i kvantitativne, vidiljive posledice: u istraživanju „Kantara“ pomenutom na početku, 14 odsto Nemaca je reklo da su se tokom korone ugojili, dok je samo 10 procenata reklo da su smršali.

Izvor:DW