banner-image

Med uvezen iz Moldavije dobrog kvaliteta tvrde u firmi AZA

Firma AZA iz Starih Ledinaca, povodom ranijih navoda o uvozu sumnjivog meda iz Moldavije, obratila se potrošačima sa dokazima da je uvezeni med dobrog kvaliteta i da zbog prošle loše medonosne godine nisu imali izbora osim da uvezu med. Takođe, pozivaju domaće pčelare da im se jave ukoliko su zainteresovani za otkup. 

“U toku aprila uvezli smo oko 42 tone meda iz Moldavije. Med smo uvezli u skladu sa zakonom i svim veterinarsko sanitarnim i carinskim propisima Republike Srbije, a uz dobijenu saglasnost Uprave za veterinu. Uprava je uzorkovala med i poslala uzorke u akreditovanu laboratoriju u Beograd sa zahtevom da se proveri bezbednost meda i autentičnost meda (da li je prirodnog porekla). Iz izveštaja se vidi da je med dobrog kvaliteta i da je prirodan, nakon čega je pušten u promet”, navodi se u saopštenju .

“Med smo uvezli isključivo zbog nestašice cvetnog meda na domaćem tržištu. Prvi put ove godine zbog katastrofalne prošle pčelarske godine i lošeg vremena gde su prinosi meda bili izuzetno mali, došli smo u situaciju da cvetnog meda i pored toga što ga stalno otkupljujemo i što smo otkupnu cenu sa dva evra podigli na 2,2 i 2,3 evra ne možemo da nabavimo u dovoljnim količinama u odnosu na potrebe tržišta, kako domaćeg tako i inostranog. Nestašicu smo osetili pogotovo početkom godine,a situacija je sve gora”, dodaje se u saopštenju.

“Trenutno plaćamo cvetni med 2,2 i 2,3 evra, pa molimo sve zaiteresovane pčelare da nam se jave i ponude nam cvetni med ukoliko ga imaju. Cena od 2,2 i 2,3 evra je trenutno najveća koja se nudi. U junu mesecu planiramo otkup 80 tona cvetnog meda-zainteresovani pčelari mogu se javiti na telefon 021/2986-261 ili [email protected]”, navodi se u saopštenju.

Izvor:Agronenws