banner-image

U Topoli 380 hektara voćnjaka uskoro u sistemu navodnjavanja

Savremeni način uzgoja voća zahteva adekvatno navodanjavanje voćnjaka i upravo zbog toga opština Topola je dve godine radila na projektu „Unapređenje ekonomskog razvoja podrškom gajenju voća u opštini Topola“. Ovaj projekat je finansiran sredstvima donacija Evropske unije – Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge – UNOPS EUPRO i sredstvima Opštine Topola.

„Ukupna vrednost budžeta projekta je bila 48.913 evra, od toga 30.000 evra su donatorska sredstva, a 18.913 su sredstva opštine Topola. Saradnik na projektu bilo je Udruženje građana „Jaseničke kapi“ za čije potrebe je rađen projekat distributivne mreže. Cilj projekta je bio izrada tehničke dokumentacije za izgradnju distributivne mreže sistema za navodnjavanje „Jaseničke kapi“. Tehničku dokumentaciju je odradio Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ AD iz Beograda. Ljudi iz „Srbija Voda“ su nam dali asistenciju u vezi čitave te priče da  bi se taj projekat uklopio u njihove planove preko „Srbija Voda“ i da bi se povukla sredstva koja je država dobila od kredita od strane Ujedinjenih Arapskih Emirata. U taj projekat je bio uključen i sekretar ministarstva poljoprivrede kao i šef kabineta ministra“ – izjavio je predsednik SO Topola Dragan Jovanović.

Partner projekta je Udruženje građana „Jaseničke kapi“ na čijem čelu je Vlada Nikolić iz Vinče. Projektom je predviđeno pokrivanje oko 380 hektara pod zasadima voća, u okviru kojih je oko 100 gazdinstava.

„Udruženje je osnovano krajem 2012. godine, i od tada smo tražili način  kako da napravimo projekat i kako da se uzme voda sa reke Jasenice a da se ne ugrozi  njen biološki minumum, jer su domaćini nizvodno u odnosu na sela Vinča, Blaznava i Plaskovac imali bojazan da će ostati bez vode. Projektom je predviđeno između 83 i 93 litra vode u sekundi za navodnjavanje a to je skoro duplo više nego što koristi Topola kad je najsušniji period u godini za snabdevanje cele varoši. Tehnički, ozbiljan problem koji su inženjeri uspešno rešili.

U  Donjoj Šatornji je postavljena merna regulaciona stanica koja meri protok vode kroz korito Jasenice, iz korita reke, njenih podzemnih tokova šupljina u kojima je voda uz pomoć dubinskih bušotina izvućićemo vodu i nikoga nećemo ugroziti.  Godinama smo tražili rešenje da bi svi imali vodu, sada će se osim kaptaže u samom koritu reke Jasenice  uraditi i velika crpna stanica i distributivni sistem koji će  vodom iz Jasenice da napaja dve velike kaptaže na vrhu Vinče a odatle će voda prirodnim padom da ide ka voćnjacima“, objasnio je Jovanović i dodao da je cilj da projekat funkcioniše i da se širi a za to je neophodno osnivanje vodoprivredne zadruge.

„Taj sistem mora da se održava, plaćanje struje, popravke, zbog toga je neophodno da Udruženje preraste u vodoprivrednu zadrugu. Mora se  odredi cena po kubiku vode i zadruga mora da ima svoje zadrugare koji će odlučivati kako će se širiti i kuda će ići navodnjavanje, da budu odgovorni da se sistem ne ugasi posle prve godine. Uradićemo sve da se voda dovede do parcela ali neće moći da se koristi neograničeno. U ovaj sistem se ulaže  ogroman novac, tri faze radova koje će koštati oko 3,5 miliona evra“, ističe predsednik Skupštine opštine Topola.

On je naglasio da je opština na više od hiljadu parcela rešila imovinsko pravne odnose s toga je ključno da se projekat širi i da se još zasada navodnjava.

„Važno je što je ministar Nedimović bio na zvaničnom otvaranju i što će radovi otpočeti. Ovo je trenutno najbolji projekat koji postoji u našoj državi i jedina smo opština koja je taj prijekat izfinansirala jer je nužna potreba“, tvrdi Jovanović.

Projektom su obuhvaćene poljoprivredne parcele članova Udruženja „Jaseničke kapi“, u katastarskim opštinama Vinča, Plaskovac i Blaznava.

Izvor :GZS/ TopPres