banner-image

Dani polja Delta Agrara – i nove i stare sorte pšenice i ječma su za primer

Kompanija Delta Agrar danas je tradicionalno organizovala Dane polja pšenice na imanju Napredak u Staroj Pazovi. Brojnim domaćim partnerima predstavila je novitete, a i već poznate sorte pšenice i ječma za koje je ekskluzivni distributer.

Obilazeći Deltina polja poljoprivrednici i parneri iz sveta agrobiznisa imali su priliku da vide kako se i u ovoj, nepovoljnoj proizvodnoj godini, s nizom ograničavajućih faktora u razvoju ozimih strnina, uz dobar izbor sorata i adekvatnu agrotehniku mogu postići veoma dobri rezultati.

Stručnjaci kompanije pokazali su oglede ratarima dobro poznatih sorti pšenice i ječma, a upoznali su ih i sa novim sortama, među kojima su i sorte semenskih kuća Syngenta, kao i Saatzucht Donau, čiji je Delta Agrar ekskluzivni proizvođač, dorađivač i distributer.

Pomenimo, Delta već dugo ima u ponudi najkvalitetnije sorte ovih kuća – kada je o Saatzucht Donau reč, to su sorte pšenice Balaton, Amicus, Gaudio i ozimog ječma Carmina i Finola. Na našim njivama odomaćila se srednje rana ozima pšenica Balaton, koja spade među tri najstabilnije sorte u Srbiji i odlična je za mlinsku i pekarsku industriju. Amicus je srednje kasna ozima pšenica, poboljšivač, visoko tolerantna na Fusarium klasa, sa velikim učešćem proteina, odličnom sedimentacijom i visokim hektolitrom zrna. Nova je Gaudiosrednje rana sorta pšenice, prinosna i sa jako dobrim kvalitetom zrna. Na ogledu PSS Sremska Mitrovica dostigla je lane 8.034 kilograma po hektaru. Na ogledom polju posetioci su bili u prilici da vide i dve novopriznate sorte pšenice semenske kuće Saatzucht Donau – Apexus i Cecilius .

Delta Agrar, prateći savremene trendove, odlučila je da sortiment proširi i sortama najsavremenije genetike pa je postala i ekskluzivni proizvođač, dorađivač i distributer pšenice i ječma semenske kuće KWS – sorte pšenice Solehio, Modern i Lazulli, te sorte pšenice Basilio kuće Axereal.

Solehio je srednje rana ozima pšenica sa veoma izraženim bokorenjem i tolerancijom na bolesti i lisnu rđu, Modern intenzivna sorta dok je Basilio najnovija franscuska ozima sorta koja se dobro prilagođava različitim klimatskim i zemljišnim usevima.

Ovogodišnji novitet u prodajnom programu Delta Agrara jeste sorta Pibrac semenske kuće Syngenta.

S. G.