banner-image

Fàilte go Serbia! Dobro došli u Srbiju!

Piše: Boris Berisavljević B.Sci.Agr.,

ABS Genus, International Business Manager

Prvi put u novijoj istoriji došlo je do realizacije projekta u oblasti stočarstva između Republike Irske i Srbije.

Kompanija “Đurđević energo” je u saradnji sa partnerom iz Irske uvezla 64 grla rase angus.

Boris Berisavljević, svetski konsultant u oblasti govedarstva

Kao što je poznato, Republika Irska je zemlja sa najefikasnijim modelom proizvodnje goveđeg mesa ali i mleka na celoj severnoj hemisferi.

Ovaj uvoz označava početak saradnje u koju je uključena i kompanija ABS Global (SAD), sa svojim tehologijama u oblasti genetike i reprodukcije.

Incijativa koja je potekla od kompanije u Srbiji ima za cilj da ubrza proces proizvodnje kako kvalitetnog priplodnog materijala, tako i proizvodnju najkvalitetnijeg junećeg mesa, koje domće tržište sve više traži. Dugoročno gledano ovim se otvaraju i nove mogućnosti kada je izvoz junetine u pitanju, što je dodatni motiv za nastavak saradnje sa Republikom Irskom.

Da u ovom poslu ništa nije prepušteno slučaju, govori i podatak da je kompanija “Đurđević” u posao uključala i svoje kooperante, za koje je  u potpunosti rešila plasman teladi za dalji tov. Za one farmere koji se odluče da sami dalje nastave sa ovim poslom, dobra vest je da će se kvalitet mesa na liniji klanja ocenjivati i uz pomoć najsavremenijih uređaja koji nepogrešivo određuju sve parametre koji su definisani jednim od strane četiri međunarodna standarda: američki, kanadski, evropski i australijski. Takođe, radi se i na uvođenju sertifikata kvaliteta i na samim farmama-kooperantima, što je novina u govedarskoj proizvodnji u Srbiji.

Na kraju treba istaći da je interes među proizvođačima zaista veliki, i brojni farmeri su izrazili želju da i sami počnu saradnju sa kompanijom “Đurđević”. Inicijalna ulaganja su zaista mala (20 odsto vrednosti junica), uz  nesvakidašnje povolju podršku banaka, osiguravajućih kuća i resornog ministrastva Republike Srbije.

Tekućim projektom uvoza genetskog materijala, predviđena je nabavka grla i drugih rasa, što će svakako imati pozitivan uticaj na diferencijaciju i specijalizaciju u oblasti govedarske proizvodnje u Srbiji.