banner-image

Vojvodina kupuje stočnu hranu za poljoprivrednike u BiH

Pokrajinska vlada donela je rešenje da se izdvoji 4,8 miliona dinara za podršku Srbima u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini – za nabavku svezaka, đačkih torbi i stočne hrane.

Ovo nije prvi put da se iz vojvođanskog budžeta daje za pomoć srpskom stanovništvu u Hrvatskoj, BiH, Kosovu… To je i ranijih godina bila praksa bilo da je reč o školskom priboru, repromaterijalu za poljoprivrednu proizvodnju ili nekoj drugoj vrsti pomoći, ali ovog puta novac se izdvaja iz kase koja je nakon poslednjeg rebalansa budžeta pretpela značajne uštede. Naime, Skupština Vojvodine usvojila je po prestanku vanrednog stanja rebalans kojim je pokrajinski budžet manji za 4,2 milijarde dinara, a sektor poljoprivrede izgubio je preko 800 miliona. U javnosti se dosad uglavnom moglo čuti pozitivno mišljenje o ovom potezu vojvođanske vlasti ali zbog ovog rešenja neki negoduju – poljoprivreda je oštećena izmenama budžeta, nema pomoći mladima u ruralnim područjima, uskraćene su mere selekcije, uređenja zemljišta…

Tih 4,8 miliona dinara zapravo će raspodeliti Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, odnosno Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima po osnovu upotrebe sredstava tekuće budžetske rezerve.

Prema rešenju u koje je Agrosmart imao uvid, kao vid pomoći socijalno ugroženom stanovništvu u opštinama Drvar, Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac i Glamoč biće dostavljena stočna hrana. Za nabavku i prevoz stočne hrane poljoprivrednicima u susednoj državi Pokrajina iz budžeta daje 900.000 dinara.

Veća pomoć je namenjena za nabavku radnih svezaka za učenike od prvog do petog razreda osnovne škole koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu u Vukovarsko-sremskoj i Osječko-baranjskoj županiji u Republici Hrvatskoj, kao i za kupovinu đačkih torbi za prvake. Za sveske će biti dato 3,4 miliona dinara, a za torbe za prvake 500.000 dinara.

Podsetimo, Pokrajinska vlada lane je donirala šest traktora za poljoprivredne proizvođače u opštinama Gnjilane, Kosovskoj Kamenici, Vučitrnu… Od samog početka procesa povratka izbeglih i raseljenih Srba u svoja mesta u Hrvatskoj pruža im razne vidove pomoći, koja se najvećim delom odnosi na poljoprivredu.

S. G.