banner-image

Najčešća pitanja i odgovori u vezi sa Merom 7 IPARD programa

Prvi javni poziv za IPARD Meru 7 objavljen je 08. juna, a rok za podnošenje zahteva je od 1. jula do 1. oktobra 2020. godine.

Za ovaj poziv opredeljen je veći iznos od prethodno planiranog, tako da će korisnicima IPARD Mere 7 biti na raspolaganju 20 miliona EUR javne podrške (oko 2,3 milijarde RSD), objavljeno je u najnovijem broju onlajn magazina IPARD na dlanu koji izdaje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ugostitelji koji žele da unaprede svoju turističku ponudu ili tek započnu bavljenje ovom delatnošću u ruralnim područjima Srbije, na ovaj način moći će da dobiju podršku u okviru IPARD Mere 7.

Prihvatljivi korisnici za ovu meru su fizička lica, preduzetnici i mikro i mala privredna društva. Za jedan projekat, koji može biti sačinjen od više različitih investicija, korisnici IPARD Mere 7 će iz IPARD fonda moći da povrate i do 65% iznosa investicije i tako ostvare podršku između 5.000 i 300.000 EUR po projektu. Investicije koje su prihvatljive su raznolike i odnose se na sve od izgradnje i rekonstrukcije objekata za smeštaj do pejzažnog uređenja dvorišta, izgradnje terena za rekreaciju, prostora za degustaciju i prodaju hrane i pića, nabavku bicikala, izradu veb-sajta za prikaz turističke ponude, nabavku opreme za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i dr.

Izrada Vodiča za korisnike IPARD Mere 7, u elektronskoj i papirnoj formi, uveliko je u toku. Ovaj Vodič će na razumljiv način prikazati korisnicima korake koje treba da preduzmu na putu do IPARD podsticaja za Meru 7 i omogućiti im da se bolje pripreme za podnošenje zahteva. Takođe, u nekoliko termina u narednom periodu biće organizovane i radionice u prostorijama Upravljačkog tela, na kojima će svi zainteresovani moći da dobiju odgovore od Upravljačkog tela, IPARD Agencije i turističke inspekcije.

Novi broj IPARD na dlanu donosi i odgovore na neka od najčešćih pitanja koja postavljaju potencijalni korisnici sredstava iz Mere 7 IPARD programa.

Da li korisnik mora da ima prebivalište/sedište u ruralnom području da bi bio prihvatljiv?

Ne, korisnik ne mora da ima prebivalište/sedište u ruralnom području, već može da ima prebivalište na bilo kom delu teritorije regiona Beograda, Vojvodine, Šumadije i Zapadne Srbije ili Južne i Istočne Srbije. Pritom, bez obzira na prebivalište/sedište korisnika, mesto investicije mora biti u ruralnom području

Da li podnosilac zahteva mora da bude upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava?

Da, korisnik u momentu podnošenja zahteva mora da bude upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava i to kao nosilac gazdinstva.

Da li fizičko lice mora na kraju realizacije investicije da se registruje kao pravno lice da bi mu bila isplaćena IPARD sredstva?

Ne, fizičko lice koje podnese zahtev za odobravanje projekta, do kraja ostaje fizičko lice i nema obavezu da se registruje kao pravno lice.

Da li podnosilac zahteva da bi konkurisao već mora da se bavi turizmom?

Ne, podnosilac zahteva ne mora, ali može, biti lice koje se već bavi pružanjem usluge smeštaja u ugostiteljskom objektu

Da li može da se dobije podrška za izgradnju ili opremanje restorana kao ugostiteljskog objekta?

U okviru IPARD Mere 7 u sektoru ruralnog turizma prihvatljivi su isključivo izgradnja i opremanje ugostiteljskog objekta za smeštaj sa pratećim objektima.

Da li može da se investira samo u seosko turisti;ko doma’instvo ili i druge tipove ugostiteljskih objekata i smeštaj?

Uz pomoć IPARD Mere 7 moguće je investirati u biilo koji tip ugostiteljskog objekta koji se kategoriše, tako da nije obavezno imati seosko turističko domaćinstvo. Takođe treba imati na umu da postoji ograničenje un broju ležajeva, pri čemu korisnik u svim kategorisanim ugostiteljskim objektima na teritoriji Republike Srbije može da ima najviše 30 individualnih  ležajeva.