banner-image

Veliko interesovanje za IPARD podršku za ruralni turizam vrednu 2,3 milijarde

Novosadska agencija Smart IPARD obišla brojne potencijalne investitore i zainteresovane za ulaganja u ruralni turizam preko IPARD-a i održala niz radionica u celoj Srbiji 

Iz IPARD programa koji je u Srbiji počeo da se realizuje pre dve i po godine uskoro će se davati podrška i za investicije u ruralnom turizmu. Iz EU budžeta, a delom i iz nacionalne kase za izgradnju ili rekonstrukciju objekata za smeštaj i ugostiteljstvo ili pak njihovo opremanje, izdvojena je ozbiljna suma – čak 2,3 milijarde dinara. Konkurs će biti otvoren tri meseca, najveći iznos IPARD podrške po korisniku je 300.000 evra, a povraćaj koji se za investiciju može dobiti je do 65 odsto.

Ovo je prvi put da se za ulaganja u seoski turizam može dobiti bespovratna pomoć iz EU pretpristupnog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj – IPARD, a sudeći po interesovanju potencijalnih investitora, prijava na javni poziv biće dosta.

-Poljoprivrednici, preduzetnici i predstavnici malih preduzeća pokazali su prilično interesovanje za ovu meru još prošle godine, od kada se javljaju u našu agenciju i pitaju za uslove konkurisanja. Da su jako zainteresovani videli smo i po učešću u besplatnim onjaln obukama o IPARD-u sa posebnim osvrtom na Meru 7, koja se odnosi na ruralni turizam – kaže ekspert za fondove za ruralni razvoj iz novosadske agencije Smart IPARD Slobodan Teofanov.

Prethodnih dana Teofanov je, zajedno sa kolegom iz Smart IPARD-a Dejanom Serdarom, obišao zapadnu i centralnu Srbiju i delom njen jug kako bi poljoprivrednicima i svima koji ispunjavaju uslove za učešće na predstojećem javnom pozivu pobliže objasnili pravila i procedure konkurisanja.

-Ne bih rekao da je informisanost potencijalnih investitora o IPARD fondu na zavidnom nivou. Imaju mnogo nepoznanica i nerešenih pitanja koja je trebalo razjasniti pre raspisivanja javnog poziva, kako bi ovu meru dočekali spremni. Recimo, kada je o izgradnji ili rekonstrukciji objekata reč, neophodno je da budu vlasnici parcela, ako je reč o poljoprivrednom gazdinstvu podnosilac zahteva za odobrenje projekta mora biti nosilac… – objašnjava on.

Teofanov i Serdar, nakon obilaska brojnih gazdinstava i domaćinstava koja se već bave seoskim turizmom ili žele da preko IPARD fonda pokrenu i tu, divezifikovanu aktivnost na svojim imanjima, stekli su utisak da postoje velike mogućnosti za razvoj ruralnih sredina upravo kroz ovaj EU program i na ovaj način.

Interesovanje je veliko, potencijal postoji i bila bi šteta da se bespovratna, značajna, pomoć koju nam Evropa daje ne iskoristi, kažu oni.

Podsećajući na to da mesto investicije mora biti u ruralnom području ali da korisnik može da ima sedište ili prebivalište bilo gde, i van ruralnih područja, predstavnici agencije Smart IPARD kažu da je interesovanje budućih investitora jednako i kod onih koji žive na selu i kod onih koji žive u gradu ali u seoskim sredinama planiraju ulaganja. Za par dana obišli su niz destinacija – od Sakara na Drini, preko Vrhpolja, Lelića, Tare, Mokre gore i Zlatibora, do Vrnjačke Banje i Brzeće. Zainteresovane su uputili u procedure IPARD progrma i za veće grupe održali radionice.

Pomenimo, biće prihvatljive brojne i različite investicije, od izgradnje i rekonstrukcije objekata za smeštaj do pejzažnog uređenja dvorišta, izgradnje terena za rekreaciju, prostora za degustaciju i prodaju hrane i pića, nabavku bicikala, izradu veb-sajta za prikaz turističke ponude, nabavku opreme za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora…

Besplatna obuka 24. juna

Eksperti agencije Smart IPARD, za čiji su projekat u Srbiju stigle prve EU pare za poljoprivredu, od 2016. godine organizuju seminare o IPARD-u i na njima su učestvovali poljoprivrednici, predstavnici agrobiznisa, razvojnih agencija, lokalnih samouprava, finansijskih kuća.

Od lane obuke organizujuju u okviru programa „Razvoj finansijskih sistema u ruralnim sredinama Srbije“, čiji je glavni akter Nemačka razvojna banka KfW, a partner je švajcarska kompanija BSF. Sldeća besplatna onlajn obuka o IPARD-u s naglaskom na ruralni turizam je 24. juna, a svi zainteresovani se mogu prijaviti preko linka: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf_CFmrpU7A7FoWKrN6-PKITGwp5GSZFOYMLg7DNe3ZuMUKBg/viewform

S. Kuprešanin