banner-image

Peticija za bolje upravljanje Starom planinom

Do 15. juna u gradovima na istoku Srbije prikupljaće se potpisi za promenu modela upravljanja u Parku prirode „Stara planina”, a dosta potpisa već je skupljeno i u Vršcu.  Akciju organizuju članovi Društva za zaštitu životne sredine „Stara planina” iz Pirota, to jest mreža udruženja koja deluju u zaštićenim područjima prirode.

Kako ističu, u Srbiji su lokalne zajednice isključene iz odlučivanja o razvoju zaštićenih prirodnih dobara i to je razlog za pokretanje peticije.

„Paradoksalna je činjenica to što zaštićena područja prirode imaju bogatstva, koje lokalne zajednice, u najvećem broju slučajeva, ne mogu da koriste. Ne postoji način za učešće lokalne javnosti u odlučivanju o razvoju prirodnih dobara, kao ni model da se deo prihoda od naknade za korišćenje u zaštićenom području vrati zajednici, kao pomoć u oblasti organske poljoprivrede, seoskog i ekoturizma. Sve su to problemi koje prepoznajemo na terenu“, kaže Dragan Taškov iz “Stare planine”, a prenosi vršačka organizacija “Stanište”.

Prilog o peticiji od 30.23 min: 

Sa druge strane, u mnogim dokumentima naznačena upravo potreba uključivanja javnosti, što se ne dešava u praksi. Ne samo Europark Federacija, već i mnoge druge međunarodne organizacije, preporučuju modele upravljanja u prirodnim dobrima, koji na mnogo konkretniji način obezbeđuju prisustvo lokalne zajednice u donošenju odluka koje se tiču svakodnevnog rada prirodnih dobara.

„Mi smo različitim aktivnostima ukazivali na ovaj problem. Organizovali smo prezentacije sa gostima iz Francuske i Bugarske, kao i konferencije i studijska putovanja u evropske parkove prirode. Vreme je da sada proverimo i stavove građana po ovom pitanju. Verujemo da ćemo, zajedno sa građanima, kroz ovaj vid aktivizma, uspeti da pokrenemo niz pozitivnih promena, a na dobrobit lokalne zajednice.“ – očekuje Dragan Taškov, povodom početka peticije.

U okviru kampanje „Naši parkovi – evropsko upravljanje“, do 15. juna 2020. godine, potpisi će se prikupljati na štandovima u Pirotu, Zaječaru, Dimitrovgradu i Knjaževcu. Kako je EC „Stanište“ deo mreže udruženja koja deluju u zaštićenim područjima prirode, oko 70 potpisa je prikupljeno i u Vršcu.

Članovi udruženja „Stara planina“ pozivaju sve dobronamerne da im se jave sa svojim predlozima i iskustvima, na e-mail adresu [email protected].

Ukoliko želite da doprinesete ovoj akciji, ovde možete preuzeti OBRAZAC PETICIJE: Za-novi-model-upravljanja-na-Staroj-planini-Obrazac-peticije i prikupiti potpise u vašoj sredini.

Takođe, možete potpisati i ONLAJN PETICIJU.