banner-image

Uručena nagrada ,,Darodavnica’’ Branislavu Gulanu

Knjiga godine, nestajanje sela!

Uručena nagrada za knjigu godine ,,Ruralne sredine u Srbiji – Spasavanje  sela i države’’

Knjiga ,,Ruralne sredine u Srbiji – Spasavanje sela i države’’ autora Branislava Gulana, proglašena je za knjigu godine u ovoj oblasti.

Na svečanosti održanoj u Grockoj, autoru je uručena nagrada DARODAVNICA. Priznanje je dodeljeno za knjigu godine, odnosno za najbolje autorsko delo u Srbiji u 2019. godini, a to je knjiga ,,Ruralne sredine u Srbiji – spasavanje sela i države’’.

To je najviše priznanje Društva za narodno prosvećivanje SVETIONIK iz Kragujevca za autorski rad na IV festivalu književnog stvaralaštva na selu i o selu u Republici Srbiji pod nazivom ,,Moje selo u pričama i pesmama za 2019. godinu’’, održanom u Grockoj.

Branislav Gulan je dugogodišnji novinar, publicista, književnik član Naučnog društva ekonomista Srbije, Nacionalnog tima ze preporod sela Srbije i Mreže za ruralni razvoij EU u Srbiji.

Tema koju je obradio u knjizi Ruralne sredine u Srbiji — Spasavanje sela i države — nova razvojna filozofija, pojavlјuje se u javnosti nakon blizu pet decenija njegovog ličnog istraživanja ove oblasti.

-Slučaj je hteo da se to poklapa i sa pet decenija mog novinarskog, publicističko-istraživačkog rada u ovoj oblasti. Država je posle sedam decenija uništavanja zadrugarstva i zapostavlјanja sela konačno shvatila da je došlo vreme da se i ovom problemu ukaže dužna pažnja. Ne zbog tih oblasti, već zbog sebe same, odnosno vladanja u vremenu koje dolazi. Jer, stanje je takvo da će od 4.700 sela u Srbiji čak 1.200 nestati za deceniju i po. Ostaće samo spomenici selima, ako bude imao ko da ih sagradi – kazao je Gulan osvrćući se na ovo dragoceno štivo za koje je dobio nagradu.

Autoru knjige priznanje je uručio akademik Radenko Krulj, član žirija. Na konkrusu za najbolja književna ostvarenja o selu u Republici Srbiji, učestovalo je 86 autora sa oko 150 autorskih radova, naglasio je direktor festivala ,,Moje selo u pričama i pesmama’’ dr Milutin Matić.