banner-image

Ljubav prema životnoj sredini uči se od malih nogu

U okviru Programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“, dana 15. juna 2020. godine, u Sremskim Karlovcima održana je jedanaesta Manifestacija svečane dodele nagrada najuspešnijim vaspitno – obrazovnim institucijama.

Kao i do sada, i ove godine u Programu je učestvovao veliki broj partnera:  pet sekretarijata Pokrajinske vlade (Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo), Pokret gorana Vojvodine, RECAN – fond za reciklažu limenki, Grad Novi Sad – Gradska uprava za zaštitu životne sredine, JMU Radio-televizija Vojvodine, JP „Vojvodinašumeˮ, Lafarge Beočinska fabrika cementa, Svetska organizacija za zaštitu prirode – WWF, udruženje „Čepom do osmehaˮ, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Pokret gorana Sremske Mitrovice, Retro digital agency d.o.o. – Kreativna marketinška digitalna agencija i Generali osiguranje.

Nagrade su dodeljene u dve kategorije, po Konkursu koji je bio raspisan u februaru mesecu 2020. godine i po Javnom pozivu koji se tradicionalno raspisuje svake godine na jesen.

Na početku skupa, prisutnima se obratila Brankica Tabak, koordinator ovog Programa i podsekretarka u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine. Ona je istakla da je ovaj Program državni projekat koji se u kontinuitetu realizuje punih jedanaest godina i da je ovo prvi put da je svojim prisustvom podršku pružio predsednik Pokrajinske vlade. To pokazuje da su prepoznate istinske vrednosti ovog projekta.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović u svom obraćanju je istakao sledeće:„Ovo je veoma važna oblast i programom „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini” mi podižemo svest o zaštiti životne sredine i učimo najmlađe da više vode računa o pitanjima poput uklanjanja otpada, reciklaže, čišćenja vodotokova, očuvanja zelenih površina i drugim načinima za očuvanje životne sredine. Ovim programom stvaramo kreativne mlade ljude svesne značaja životne sredine i sposobne da čine konkretne stvari da ovu oblast unaprede“.

Podsetivši na to da je na predlog Pokrajinske vlade sredinom prošle godine Skupština AP Vojvodine usvojila Deklaraciju o zaštiti životne sredine, predsednik Mirović rekao je da Pokrajinska vlada izdvaja znatna sredstva za unapređenje ove oblasti i najavio da će narednih godina ta izdvajanja biti još veća.

„Pokrajinska vlada kontinuirano radi na ključnim crnim ekološkim tačkama u Vojvodini. Privodimo kraju radove na čišćenju Velikog bačkog kanala, a u toku je i izgradnja četiri prečistača u Vojvodini sa ciljem da se ta akcija nastavi i na drugim ugroženim vodotokovima“, naveo je Mirović.

Nakon uvodnih obraćanja, uručene su nagrade najuspešnijim vaspitno – obrazovnim ustanovama. Predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović uručio je robne nagrade (lap top računare i tablete) najboljima po Konkursu, a podsekretarka Brankica Tabak najuspešnijim ustanovama po Javnom pozivu, gde su kao nagrade uručeni vaučeri za jednodnevne izlete u zaštićenim područjima u Vojvodini i vaučeri za ozelenjavanje dvorišta vaspitno – obrazovnih institucija.

Na kraju, u ime svih nagrađenih, obratila se Milica Vasiljević, učenica Srednje stručne škole „Vasa Pelagić“ iz Kovina i istakla da je čast biti deo ovako velikog projekta i da je svaki mali doprinos zapravo veliki korak ka očuvanju i zaštiti životne sredine.