banner-image

Dnevnica za branje malina do 3.000 dinara

Branje malina već je počelo u mačvansko – prnajvorskom kraju, a polako stižu i u moravičko – zlatiborski okrug i na jug zemlje, piše Nova Ekonomija.

Predstavnici proizvođača, kažu da je najveća ponuđena cena do sada ove sezone 250 dinara po kilogramu i ne očekuju da će ove godine biti problem da se pronađu berači.

„Zbog stanja zasada koje je aktuelno u poslednjih nekoliko godina, ali i vremenskih uslova i pandemije korona virusa, očekuje se da ovogodišnji rod maline bude manju imeđu 20 i 30 odsto u odnosu na 2019-tu godinu“, kaže predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović.

On dodaje da je problem postojao još od početka sezone radova, u martu.

„Imali smo jedan dobar deo toplog perioda, zatim su usledile jake oluje bez padavina, topao vetar, gde je dobar deo malinogorja uništen. Trenutno više od mesec dana imamo padavine i u toku je takozvano otimanje od samih vremenskih prilika da se primene agrotehničke mere“, kaže Radović, koji maline gaji u mestu Prilike kod Ivanjice.

Radović objašnjava da je polovina malinara već angažovala berače, jer su mnogi od njih već brali svoje zasade jagoda i trešanja, a dnevnica je od 2,5 do 3 hiljade dinara sa smeštajem i tri obroka.

Iste informacije o dnevnicama dobijamo i od Borka Pavića, predstavnika udruženja Saveza „Srpska malina“.

„Što se tiče berača, potrebni su, naravno, ali za razliku od prethodnih godina, kada je proizvodnja malina bila u ekspanziji i kada su se pojavljivali razni polsodavci koji nisu ispoštovali berače u svakom smislu, ova godina je skroz drugačija. Sve se vratilo na svoje, berači se plaćaju dnevnicom od oko 2,5 do 3 hiljade dinara“, kaže Pavić dodajući da se kod nekih malinara berači plaćaju 60 dinara po kilogramu ubrane maline.

„Mislim da je to za ovu godinu sasvim zadovoljavajuće, jer i mi ne znamo koja će biti konačna otkupna cena. Za sada se nudi od 140 do 250 dinara po kilogramu i to se odnosi na Arilje, Ivanjicu, Šabac i Valjevo“, objašnjava Pavić.

Dobribvoje Radović naglašava da njegovo udruženje neće pristati na velike razlike u otkupnim cenama.

„Pratimo situaciju i znamo sve podatke, tako da otkupljivači više neće moći da manipulišu. Nećemo dozvoliti da razlike u cenama na nivou Srbije budu od 10 do 60 dinara. Jedna kompanija je ponudila cene od 190 do 250 dinara po kilogramu u mačvansko – prnjavorskom kraju.“