banner-image

Kreće žetva pšenice, ako država ne objavi cenu, protest na ulicama

Žetva pšenice u Srbiji počeće sledeće nedelje, ako prestanu kiše, a istovremeno i protest proizvođača ako država ne objavi otkupnu cenu, rekao je danas predsednik Skupštine Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Ivan Vučković za Betu.

On je rekao da to udruženje traži od države da objavi otkupnu cenu pšenice od 22 dinara po kilogramu pre žetve kako bi „povukla“ cenu na tržištu.

„Prošle godine država je pšenicu otkupljivala preko Republičke direkcije robnih rezervi po 20 dinara, a ove godine rod je manji, pa i ponuda i zbog toga dosta bi nam pomoglo da ta cena bude na neki način orjentir za ostale otkupljivače da ponude bar 20 dinara po kilogramu“, rekao je Vučković.

Dodao je da država nije veliki kupac pšenice i da je prošle godine od planiranih 30.000 tona kupila 24.000 tona, ali bi pokrenula konkurenciju.

„Proizvođači moraju sada da prodaju pšenicu da bi izmirili obaveze, a nemaju gde ni da je uskladite i čekaju bolju cenu, a sudeći po ceni ječma od 14,5 dinara za kilogram, otkupljivači ne planiraju da ponude više od 17-18 dinara za pšenicu“, rekao je Vučković.

On je rekao da, ne samo velikim proizvođačima pšenice koji je uzgajaju na više desetina hektara, već i malim jedan dinar po kilogramu manje znači mnogo i da su sa cenom od 17-18 dinara na velikom gubitku.

Vučković je rekao da Ministarstvo poljoprivrede Srbije nije protiv njihovog zahteva, ali da se čeka da Vlada Srbije obezbedi novac za otkup pšenice preko Republičke direkcije robnih rezervi nakon čega bi one mogle da objave otkupnu cenu.

U Robnim rezervama, koje valjda i služe da regulišu tržište, rekli su da su pre desetak dana uputili zahtev Vladi Srbije da obezbedi novac, ali odgovora nema i ako ne stigne do kraja sledeće nedelje, protest je neminovan“, rekao je Vučković.

On je rekao da je „duboko razočaran politikom države prema selu i činjenicom da realnu cenu skoro svakog proizvoda poljoprivrednici moraju da izbore na protestu“ .

„Imam 37 godina i svega mi je preko glave, kao i većini mladih koji su ostali na selu da se bave poljoprivredom. Država se zalaže da mladi ljudi ostaju na selu, ali u ovakvim uslovima ne može da se opstane“, rekao je Vučković.

Istakao je da država ne može da reši ni najmanji problem kao što je registracija kombajna koji su uveženi iz zemalja EU gde se ne registruju jer se kreću manjom brzinom od 20 kilometara.

Vučković je rekao da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije traži odjavu saobraćajne dozvole zemlje iz koje su uveženi kombajni što je nemoguće dobiti jer nisu ni bili registrovani, pa te mašine ne smeju da izađu na put u Srbiji da bi stigle do njive.