banner-image

Šume pune pečuraka, brati oprezno

Vlažno i toplo vreme pogoduje pečurkama, kojima ovih dana šume obiluju. Berača je mnogo, neki ih prodaju jer je zarada dobra, neki koriste za svoju trpezu. Iz Mikološko-gljivarskog saveza Srbije zato upozoravaju na brojne opasnosti i značaj edukacije.

Pre odlaska u šumu, berači moraju da razlikuju jestive od onih  kojima se mogu otrovati, ali ne samo to! Važno je i pravilno ih brati!

Bojan Zupan, gljivar iz Kraljeva, savetuje da se to radi laganim uvrtanjem drške. Obično u smeru kazaljke na satu i povlačenjem na gore, pazeći pri tom da se  ne ošteti micelija koja predstavlja vegetativno telo gljive.

Nakon branja, nastalu rupu treba zatrpati i pokriti lišćem, gljive koje rastu na drvetu obavezno se seku nožem do samog stabla.

Podjednako je važna i ambalaža u koju se odlažu. Najbolje je koristiti pletene korpe. One propuštaju one propuštaju vazduh i svetlost, u njima se gljive ne lome, za razliku od najlonskih  kesa, kanta, kantica i kofica.

U njima se  gljive brzo upare od toplote i vlage, pa se i brže raspadaju, objašnjava Bojan.

U Mikološko-gljivarskom savezu Srbije kažu da berači često ne razmišljaju o ulozi gljiva u prirodi. One prerađuju biljnu materiju, da ih nema, šume bi se ugušile od sopstvenog otpada.

Svaka gljiva ima svoje mesto u prirodi. Zaštićene vrste ne treba brati, ali i one koje nisu za jelo ne treba uništavati, već ih ostaviti da krase šume.

Izvor:RTS