banner-image

Rešavanje pitanja demografskih promena ključno za EU

Evropska komisija donela je prvi izveštaj o uticaju demografskih promena. U njemu su predstavljeni uzroci tih dugoročnih promena i njihove posledice diljem Evrope, a ističe se i povezanost demografskih struktura sa štetnim učinkom i potencijalom za oporavak od krize.

Potpredsednica zadužena za demokratiju i demografiju Dubravka Šuica izjavila je: 

Kriza je razotkrila brojne slabe tačke, od kojih su neke povezane i s korenitim demografskim promenama koje već utiču na naša društva i zajednice diljem Evrope. Taj dvojaki izazov mora doprineti našem promišljanju zdravstvene zaštite, javnih budžeta i javnog života u narednim decenijama. Mora nam pomoći u rešavanju pitanja kao što su pristup uslugama, snabdevanje u zajednici, pa čak i usamljenost. Na kraju krajeva, radi se o suživotu. Rešavanje pitanja demografskih promena ključno je za izgradnju pravednijeg i otpornijeg društva.

Izveštaj označava početak rada na rešavanju pitanja demografskih promena

U izveštaju se opisuju dugoročni demografski trendovi u evropskim regijama, od dužeg očekivanog životnog veka do niže stope nataliteta, starenja društva, manjih domaćinstava i sve veće urbanizacije. U njemu se ukazuje i na sve manji udeo Evropljana u svetskom stanovništvu, za koji se očekuje da će do 2070. iznositi manje od četiri odsto. Ističu se i znatne razlike u demografskim promenama među regijama kao i potreba za rešavanjem pitanja uticaja tih promena na rast i održivost, zapošljavanje, zdravstvo i dugotrajnu zaštitu u različitim delovima Evrope.

Izveštaj označava početak rada ove Komisije u tom području i poslužiće da se pronađe adekvatni oblik pomoći najpogođenijim ljudima, regijama i zajednicama. Biće i ishodište za buduću Zelenu knjigu o starenju i dugoročnoj viziji za ruralna područja.

To je dopunjeno informativnim člancima za pojedine zemlje i detaljnim statističkim podacima koji se mogu naći na novoj internetskoj stranici Komisije posvećenoj demografiji.