banner-image

Berba na plantaži Elvire Nađ: Isplativo gajenje lavande na severu Bačke

Na plantaži lavande Elvire Nađ iz Kanjiže, koja se nalazi u blizini naselja Zimonjić u kanjiškoj opštini na severu Bačke, u toku je berba lavande, a vlasnica je prvi put prošlog vikenda omogućila da učestvuju znatiželjni posetioci.

Elvira Nađ u svom polju lavande

Na severu Bačke i još nekim vojvođanskim mestima postoje plantaže ove lekovite, višestruko korisne i ukrasne biljke, tipične za Mediteran i toplija područja, koja polako osvaja i naša polja.

Elvira Nađ i članovi njene porodice plantažu lavande na nešto više od pola hektara neguju šestu godinu. Vlasnicu su mnogi potražili izražavajući želju da posete plantažu, pa je za samo nekoliko dana uspela da im priušti lep ugođaj, ali i da ih savetuje kako se obavlja berba, što je i razumljivo jer u tome posetioci nemaju iskustva.

Posetioci su mogli da uživaju u lepoti lavande, da je beru s tim da kupuju jednu papirnu vrećicu i koliko može u nju da stane ponesu kući.

Timea Tot i njena družina iz Oroma je iskoristila priliku da sa društvom doživi berbu. Elvira im je ukazala da je berba ispravna, ako se makazama sečenje cvetova vrši do samog drvenastog dela žbuna.

Berba lavande zainteresovala i oduševila posetioce

Timea Tot priznaje da je osećaj zaista izuzetan.

– Bukete lavande koju smo nabrale stavićemo u vaze u sobe, tako da ćemo i kod kuće uživati – kaže Timea Tot.

Prezadovoljna je bila i fudbalerka “TSC”-a iz Kanjiže Reka Šoti, takođe i drugi posetioci, među njima i šestogodišnja Lara Andrašić, kojoj se sviđa što se od lavande može svašta praviti, pa i začiniti kolači.

Reka Šoti iz Kanjiže

Posetiocima su ponuđeni svi proizvodi koje članovi porodice u domaćoj radinosti prave od lavande od ulja, sapuna, platnene vrećice napunjene ovom biljkom, lutkice i bukete, do raznih dekoracija, između ostalog i šešire za dame ukrašene lavandom, ali mogli su i samo da sednu u polju lavande i uživaju okruženi lavandom i pogledom na prelepi prizor rita koji se prostire između regionalnog puta Kanjiža-Senta i reke Tise.

–  Ovo podneblje i baš ovo prilično osunčano parče zemlje uz salaš, toliko me podsećalo na predele Provanse u Francuskoj, tako da sam rekla sebi da moram da tu zasadim lavandu i imam tako nešto. Nekako sam imala pred očima da će sve to lepo da izgleda, a posle dosta uloženog truda, mogu da kažem da sam imala pravo i dobar predosećaj, da nisam pogrešila, mada su mnogi bili skeptični da će lavanda ovde preživeti. Lavandi treba što više sunca i toplote, tako da joj sigurno pogoduje ovo mesto – objasnila je Elvira Nađ.

Vrlo brzo se ispostavilo da lavanda može jako lepo da cveta i ulepšava predeo kraj ovog potiskog salaša.

– Lavanda se kod nas može brati jednom godišnje, nasuprot mediteranskog područja pored mora gde ima i dve berbe. Naša klima je ipak kontinentalna i to ne dozvoljava.

Berba lavande je od sredine juna pa do početka jula, kada cveta. U zavisnosti za šta hoćemo da je koristimo beremo je od početka do punog cvetanja. Mada je moguća i mašinska berba, na našoj plantaži lavandu beremo ručno, zato što površina nije toliko velika. Ustvari, okopavanje, košenje trave između redova, berbu i sve neophodne poslove radimo ručno – napominje Elvira Nađ.

Od nje saznajemo da kod nas u poslednje vreme lavande ima sve više, ali kada se upustila u ovu lepu i korisnu avanturu, bila je retkost.

Bogata ponuda proizvoda iz domaće radinosti

– Pošto lavanda voli peskovito zemljište, ima zasada u ataru Horgoša i drugih mesta na području Subotičko-horgoške peščare, mada gaji se i u ataru Sente gde je zemljište skroz drugačije. Iako se lavanda uzgaja sve više puno njih ne poznaju ovu biljku. Lavanda je jako lekovita i aromatična biljka, koristi se i kao začin ili za čaj, tera insekte, a njen miris opušta i dobar je za smirenje, može da se koristi u kozmetici, a najpoznatija je da primena ulja lavande za aromaterapiju. Porodično se dosta angažujemo i zalažemo u svemu što pravimo od lavande, a prodaja ide na raznim vašarima i manifestacijama. Već se prilično zna da se bavimo lavandom, tako da zainteresovani dolaze da pazare i kod kuće. Uspevamo nekako sve da prodamo – saznajemo od Elvire Nađ, koja se uverila da je uzgajanje lavande ekonomično.

– Vek eksploatacije ova sorte koja uspeva na našoj plantaži je deset godina, ali to zavisi i od vremenskih prilika, zemljišta i u kakvim uslovima se gaji. Naša lavanda je u šestoj godini u punom cvatu, prošle i ove sezone je puno rodila, tako da će se ispuniti uobičajeni period korišćenja – očekuje Elvira.

Ona ne namerava širiti zasad jer im je ova površina dovoljna da sve poslove mogu postići sami, a više bi volela da naši ljudi što više upoznaju lavandu. Nju su poznavali i koristili njeno ulje već u drevnom Egiptu, pa misli da bi i sada mogli da iskoriste sve blagodeti ove delotvorne biljke.

Irena Nađ