banner-image

Nedimović: Vlada će sanirati štete od poplava, najteže u Ljuboviji

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović obišao je Loznicu, gde je u prethodnom periodu pala velika količina kiše po kvadratnom metru, što je dovelo do izlivanja reke Jadar, kao i drugih manjih rečica.

Nedimović je precizirao da je u Loznici poplavljeno 250 hektara obradivih površina, 200 domaćinstava sa ekonomskim dvorištima, pri čemu je voda prodrla i u približno 50 kuća.

Ministar je naglasio da su sva vodoprivredna preduzeća, „Srbijavode“ i vatrogasno-spasilačke ekipe iz MUP-a na terenu i da svi zajedno rade sa lokalnim samoupravama i pokušavaju da saniraju probleme.

Rekao je da je u devet lokalnih samouprava u Srbiji u ovom trenutku proglašena vanredna situacija zbog poplava i dodao da je i područje oko Jaše Tomića pod velikim pritiskom vode.

Istakao je da je važno to što u ovom trenutku nema ljudskih žrtava, i dodao da će Vlada Srbije spremiti program, kao i prethodnih godina, da pomogne ljudima čiji su objekti ugroženi.

Naveo je i da se najveći problem desio na prostoru Ljubovije gde su oštećena dva značajna infrastrukturna objekta, ali da će i to biti sanirano.

Nedimović je ukazao da gde god je do sada urađena vodoprivredna infrastruktura, voda se nije izlila, i najavio da će se graditi vodoprivredni objekti i na Ubu, u Koceljevi i u još mnogo mesta.

Objasnio je da je sa aspekta padavina, trenutno najveći problem u Srbiji na Ibru u Kraljevu, ali da se u naredna 24 časa ne očekuju veći problemi.