banner-image

Protest voćara – sramotna cena višnje od 25 dinara

U selu Vinča kod Topole održan je protest voćara iz ovog kraja zbog niske otkupne cene višnje. Kako kažu nezadovoljni voćari, za drugu klasu višnje otkupljivači daju 25 dinara, što je nedopustivo i nerealno jer ni blizu ne pokriva troškove proizvodnje i berbe.

Negoduju i proizvođači oblačinske višnje iz Merošine, koji takođe kažu da im je ponuđeno 25 dinara i da uz takvu otkupnu cenu nema ekonomske logike da se višnje uopšte beru pa će mnogi zasadi ostati neobrani.

Voćari iz topolskog kraja juče su na kratko blokirali regionalni put Topola-Rudnik. Kada smo jednog od učesnika protesta, Gorana Nikolića, pitali ko je organizivao blokadu puta, odgovorio nam je – poniženi proizvođač višanja sela opštine Topola.

-Ovde su sve ozbiljni voćari, koji imaju od tri do deset hektara i godišnje daju po više stotina hiljada dinara akciza jer valja imati na umu da je svako od njih kupio hemiju, platio naftu…  Svaki domaćin trebalo je danas da je u višnjaru i da beračima plati dnevnicu po 2,5 hiljade dinara. A nama višnju druge klase plaćaju 25 dinara. Poštenije bi bilo da su rekli da nemaju pare, da ne mogu da nam plate, da su rekli – dajte nam višnju, nego što su napisali 25 dinara – kaže Nikolić.

Po njegovim rečima ima višnje dobrog kvaliteta ali priličan deo ovogodišnjeg roda će otići u drugu klasu, a za nju je proošle godine plaćano 38 dinara.

-Zahtevi koje ovde iznosimo nisu nerealni. Niko ne traži sto dinara. Mislim da bi se proizvođači  složili sa prošlogodišnjom cenom, da prva klasa košta 53, a druga 38 dinara – kaže Nikolić ukazujući na to da višnja mora brzo da se skida, u narednih par dana, a da rešenje nije na pomolu.

Dok nezadovoljni proizvođači ukazuju na ovaj ozbiljan problem koji će ostaviti dugoročne posledice na ioanko uništeno i obezvređeno selo i dalju depopulaciju ruralnih sredina, iz Ministarstva poljoprivrede ne stižu nikakva čvrsta obećanja.

Stručne službe resornog ministarstva izaći će na teren kako bi sa prerađivačima i otkupljivačima, kontolisali kvalitet predate višnje, izjavio je savetnik ministra poljoprivrede Predrag Lucić.

Dodao je da je cilj Ministarstva poljoprivrede da, koliko god je to moguće, približi stavove kad je utvrđivanje kvaliteta u pitanju, da zaštiti interes svih u celom lancu od proizvodnje do prodaje, i da posebnu pažnju obrati na male proizvođače.

S. G.