banner-image

Žetva i setva u istom danu na istoj parceli

Kompanija Agroplus iz Sombora je na svojim parcelama u Svetozar Miletiću, prvi put u istoriji poljoprivredne proizvodnje u Zapadnoj Bačkoj, za nekoliko sati požnjela parcelu ječma od tridesetak hektara i na njoj posejala soju i silažni kukuruz. 

Tri moćna kombajna počinju košenje ječma tačno u 11 sati. Vreme je idealno, temperatura oko 30 stepeni, a brzina kojom ječam nestaje pod ovim mašinama garantuje da će i ostale operacije biti završene u rekordnom vremenu. Želja menadžmenta kompanije je da se što pre ukloni usev, izvrši priprema zemljišta, đubrenje i setva. Ovakva koncetracija mašina na jednoj parceli još nije viđena u Zapadnobačkom okrugu.

„Negde oko petnaestak ljudi i mašina. Od rasturača mineralnog djubriva, spremača, performera. Sejačica, cisterni za ulaganje tečne faze osoke. Mnogo, mnogo mašina. Prvi put ove godine da to radimo tako„, saopštio je Milomir Kusić, direktor proizvodnje.

Iza kombajna nastupa presa za slamu. Biljni ostaci završavaju u velikim balama koje se odmah tovare i odvoze na farmu Agro plus-a. Odmah za presom dolazi cisterna sa tečnim đubrivom, koja ima zakačen i podrivač, tako da se u jednom prolasku rade dve operacije. Paralelno sa njima rasipač mineralnog đubriva dodaje i neophodne elemente koji garantuju da će na njivi koja je pod zalivnim sistemom, biljke imati brz i dobar razvoj.

„Trudimo se da napravimo takvu proizvodnju i takvu organizaciju da imamo što veću kontrolu nad proizvodnjom. To znači da se seje u optimalnom roku. Da se adekvatno prihranjuje, u ovom slučaju ječam. Ono što mi dodajemo to je tečno đubrivo koje dolazi iz naše elektrane. Samim tim, doprinosi kvalitetu i rodnosti. Sa druge strane, radimo u optimalnom roku i žetvu sa novom mehanizacijom, tako da jednostavno, koliko daš toliko će ti se i vratiti“, kazao je Srđan Miljanić, menadžer kompanije Agro plus.

Zemljište je pripremljeno i nađubreno. Dok kombajni prazne bunkere i ječam završava u silosu, stižu i rezultati o prinosima. Na parceli pod zalivnom sistemom postignut je prinos od preko 7,5 tona po hektaru. Tako je bilo i na stotinjak hektara ječma koje su već požnjeveni.

„Njive će vratiti, a da bolje može, može. Mislim da ćemo sledeći put kad vas budemo zvali, imati još nešto novo da pokažemo. Prinos je ekstra, cene loše. To bi nešto bilo bolje da su cene bolje bolje bi napredovali, ali o tom potom.

Za oko četiri sata 30 hektara ječma je požnjeveno, slama balirana, njiva nađubrena, izvršena priprema i setva soje i silažnog kukuruza.

Odmah posle druge setve uključen je i zalivni sistem na ovoj parceli nešto više od 30 hektara. Agroplus navodnjava preko 350 hektara i zbog toga su i prinosi rekordni. Ovde, peti dan posle žetve i setve, kukuruz je već nikao. U Agroplusu kažu da su se godinama pripremali za ovakav poduhvat i da je on moguć zahvaljujući tome što za sve ove godine kupuju novu mehanizaciju i obučavaju ljude da rukuju njome. Nadaju se da će i ostale kompanije koje žele dobru proizvodnju i vrhunske rezultate uspeti da postignu to što su postigli oni za sve ove godine“, izjavio je Miloš Komazec.

Izvor:RTV