banner-image

Poslušajte prvi Agrosmart podkast: O IPARD „papirologiji“, žetvi…

Portal Agrosmart emitovao je danas prvi podkast koji se bavi temama iz oblasti poljoprivrede. Posvećen je IPARD programu i procedurama za konkurisanje na ovim javnim pozivima, aktuelnoj žetvi pšenice – cenama i prinosima, te IT rešenjima u agrobiznisu.

powered by Sounder

Agrosmart će podkast pripremati dva puta mesečno i u ovoj novoj medijskoj formi donositi važne informacije uz analitički pristup pojavama i aktuelnim dešavanjima u svetu poljoprivrede. Reč je o formi koja obuhvata decentralizovani audio sadržaj, široko dostupan putem interneta. To je u današnje vreme neizbežan format medijskih kuća, ali i izvor informacija za čak do 70 odsto stanovništva u mnogim zemljama.

U prvom izdanju Agrosmart podkastu „Papirologija“ IPARD programa i kvalitet pšenice sagovornici agrarni analitičar Branislav Gulan i poljoprivrednik Mile Zarin govore o aktuelnoj žetvi i problemima koji je prate.

Govorimo i o novootvorenoj meri u sklopu IPARD fonda Evropske unije, odnosno da li je velika papirologija vredna povrata novca upravo iz tog fonda i na koji način je moguće proširiti delatnost i aktivnost poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja. O IPARD Meri 7 koja se odnosi na ruralni turizam govore eksperti agencije Smart IPARD Ivana Serdar i Slobodan Teofanov, a o planiranim i realizovanim investicijama u okviru ovog programa razgovarali smo sa Marijom Đurđević i Ljubodragom Tatićem.

U svakom izdanju podkasta AgroSmart donosimo vam i novosti iz sveta inovacija. Kako postati pametniji u poljoprivredi pomoću novih izuma i tehnologija.

U ovom izdanju pričamo o ideji (koja nije nimalo daleko) da za vreme žetve, umesto vas računari obavljaju poslove na njivama?

Naime, Kompanija Smart Ag iz Ajove je u jesen 2019. godine napravila 12 prototipova AutoCart sistema, koji rade na poljima širom Sjedinjenih Američkih Država – što su prva autonomna poljoprivredna vozila u Severnoj Americi – što je omogućeno putem veštačke inteligencije, odnosno AI.

Podakst AgroSmart dostupan je na Sounder-u kao i na Podcast.rs.