banner-image

EBRD i UniCredit Leasing podržavaju prelazak firmi i gazdinstva na zelenu ekonomiju

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Fond za zelenu klimu (GCF) i Vlada Luksemburga podržavaju mala i srednja preduzeća u Srbiji. Finansiranje u iznosu od 20 mil EUR dostupno je kroz kreditnu liniju plasiranu preko UniCredit Leasing Srbija za investicije u klimatske i projekte zelene ekonomije.
GEFF Srbija lizing je finansijska linija EBRD-a u ukupnom iznosu do 40 mil EUR, koja pomaže malim i srednjim privatnim preduzećima u Srbiji, uključujući preduzetnike i registrovana poljoprivredna gazdinstva, da unaprede svoje poslovanje kroz primenu visokoefikasnih, održivih i zelenih rešenja u poslovanju.
Investicije u energetsku efikasnost, kao i efikasno upravljanje vodom, zemljištem i prirodnim resursima, kao i investicije u primenu obnovljivih izvora energije, podstiču profitabilnost i konkurentnost preduzeća i smanjuju negativan efekat poslovanja na životnu sredinu, globalno zagrevanje i klimatske promene.
Lizing linija namenjena je privatnim pravnim subjektima iz sektora proizvodnje, poljoprivrede, uslužne delatnosti, građevinarstva, trgovine i transporta. Putem lizinga preduzeća će moći da investiraju i u fotonaponske solarne elektrane za proizvodnju električne energije.
Osim finansijske komponente, kroz GEFF Srbija lizing liniju obezbeđena je i tehnička podrška u vidu onlajn baze podataka, koja se zove Tehnološki selektor. Baza sadrži spisak i karakteristike visokoefikasne, prethodno procenjene i odobrene opreme za finansiranje u okviru kreditne linije.
Zsuzsanna Hargitai, EBRD direktorka za Zapadni Balkan izjavila je:
– U saradnji sa našim donatorima i UniCredit Leasing Srbija obezbeđujemo značajnu podršku srpskoj ekonomiji da uspešno sprovede prelazak na zelenu ekonomiju. Ohrabrujuće je to što u Srbiji postoji potražnja za zelenim finansiranjem dok zemlja nastoji da se oporavi od ekonomskih posledica izazvanih pandemijom COVID-19.
Ana Milić, predsednica Izvršnog odbora UniCredit Leasing Srbija je izjavila:
– Svesni smo važnosti zelene ekonomije i zbog toga smo ponosni što nam je EBRD ukazao poverenje da radimo na promociji važnosti unapređenja zaštite životne sredine u Srbiji. Finansiranja koja ćemo ponudimo našim klijentima, ne samo da će im pomoći da svoje poslovanje učine održivijim na duže staze, već će omogućiti zdraviju budućnost za nas i naredne generacije.
GEFF Srbija lizing linija deo je globalnog GEFF programa EBRD-a vrednog preko 4 mlrd EUR, koji obezbeđuje finansijska sredstva za biznis sektor i građane koji žele da investiraju u zelene tehnologije.
EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji. Banka je do sada investirala preko 6 mlrd EUR u 267 projekata u Srbiji, sa fokusom na razvoj privatnog sektorai tranziciju ka održivoj i zelenoj ekonomiji.