banner-image

Muke naših poljoprivrednika koji imaju njive u Rumuniji

Bogdan Dajin iz Radojeva, u opštini Nova Crnja, u susednoj Rumuniji obrađuje 1.000 hektara zemlje. On nije jedini koji se odlučio na ovakav potez. Na teritoriji srednjeg Banata ima još nekoliko poljoprivrednika koji su svoj posao proširili i na susednu zemlju.

– Zemlje nema dovoljno, u ovom delu Banata se ne može više ni kupiti ni uzeti u arendu, i pre nekoliko godina, kada se ukazala mogućnost, ja sam sa sinovima uzeo u arendu zemlju u Rumuniji, koja je nama maltene bliža nego Zrenjanin. To nije jednostavno, ni u Rumuniji nema slobodne zemlje, ali, eto, uspeli smo – priča Bogdan za portal zrenjaninski.com.

I sve je funkcionisalo dobro dok nije stigla korona. Od tada za porodicu Dajin počinje agonija. Granice su zatvorene sredinom marta, a dospeti na komšijsku teritoriju i dan danas je ogroman problem.

– Za moj posao to je nesavladiva prepreka. Kad su granice u martu zatvorene, vratio sam se u Radojevo i bio u karantinu 28 dana, a sinovi su mi ostali u Rumuniji dva i po meseca. Zemlja mora da se radi, ona ne priznaje ni koronu, a ni granicu. Uz veliki napor, uspeli smo da organizujemo žetvu, jer imamo žito na 300 hektara. Problem je što imamo zemlje i ovde, pa na dnevnoj bazi treba nešto od mehanizacije da prelazi granicu. Moram da kažem da su mi najviše pomogli Rumuni, a od moje države nisam dobio nikakvu pomoć, iako sam je tražio nebrojeno puta – ističe Dajin.

Bogdan Dajin: Ovo je veliki stres za poljoprivrednike

Dajin se obraćao i našem konzulatu i Privrednoj komori, tražeći samo da se poljoprivrednici koji su u ovoj situaciji tretiraju kao prevoznici, koji su i u najgore vreme granicu prelazili normalno.

– Ne vidim zašto ne bismo i mi mogli da dobijemo takav status. Mi se u Rumuniji ne srećemo ni sa kim, idemo samo na svoju zemlju da uradimo šta treba i vraćamo se u Radojevo. A to je sada postalo nemoguće – objašnjava on.

Dajini će nekako žetvu obaviti, ali problem im i dalje ostaje.

– U Rumuniji imamo posejan kukuruz, suncokret, soju… Rumunska granica i dalje je za Srbiju zatvorena. Ne razumem kako je naša država mogla da postigne dogovor sa Mađarskom, a ne može sa Rumunijom – pita se Dajin.

Kako će i da li će uopšte uspeti da pređu na svoje parcele, pitanja su koja, kako kaže Dajin, ovi poljoprivrednici rešavaju bukvalno na dnevnom nivou, a to predstavlja veliki stres.

– Rumunski propisi su vrlo strogi. Ukoliko vam zemlja koju ste uzeli u zakup ostane neobrađena, a i to se nekima desilo ove godine, ostajete bez subvencija. A uložili ste mnogo. Mi imamo deset radnika, od poljoprivrede živi moja cela porodica… Apelujem na one koji mogu da pomognu, da to i učine. Zaista ne tražimo mnogo, samo da dobijemo status koji neki već imaju – završava svoju priču Bogdan Dajin, poljoprivredni proizvođač iz Radojeva.

Izvor: Zrenjaninski