banner-image

Kikindski mlin zadovoljan kvalitetom pšenice, akontna cena 16 dinara

U “Kikindskom mlinu“ ove sezone planiraju da otkupe 30.000 tona pšenice, uglavnom od svojih dugogodišnjih saradnika sa severa Banata. Trenutno je ponuđena akontna cena od 16 dinara za kilogram hlebnog zrna, a poljoprivrednicima je omogućeno da pšenicu lageruju i prodaju u najpovoljnijem momentu za njih.

U jednoj od najvećih mlinarskih kompanija u zemlji, “Kikindskom mlinu“, ove godine otkupiće 30.000 tona pšenice, desetak odsto više nego protekle godine. Tačnije, planirano je da se zacrtane količine pšenice prime u silose, a poljoprivrednicima je ponuđena akontna cena od 16 dinara za kilogram, dok je na njima da odluče da li će u ovom momentu da je prodaju ili žele da čekaju bolji trenutak.

Ponudili smo akontnu cenu od 16 dinara, a do kraja jula će se formirati konačna cena. Oni koji su pristali na akontnu cenu odmah su dobili novac, a do kraja jula dobiće i ostatak. Ostala roba ostaje na lageru, mogu poljoprivrednici da je prodaju kada žele. Mi otkupljujemo 30.000 tona, a kvalitet žetve sumiraćemo nakon završenog posla i na osnovu njega napravićemo dalje planove“, kaže Ratko Vuković, direktor sektora operacija u “Kikindskom mlinu“.

U “Kikindskom mlinu“ ove godine raspolagaće sa 40.000 tona pšenice i planirana je proizvodnja oko 30.000 tona brašna i 2.000 tona testenine. Uprkos lošem prinosu žita koji iznosi oko 3,5 tone po hekaru, kvalitet hlebnog zrna je odličan.

“Što se tiče kvaliteta pšenice, ove godine je hektolitar veći nego lane i kreće se oko 80 procenata i to je odlično. Primese su manje nego prošle godine jer nije bilo fuzarioznih zrna, niti pojava štetočina, tako da po svim parametrima mi možemo biti zadovoljni kao mlinari, dok prizvođači baš i nemaju razloga za zadovoljstvo zbog slabijeg prinosa“ , dodaje Vuković.

Na području Kikinde jesenas je pšenicom zasejano oko 13.000 hektara. U narednom periodu iz kompanije poručuju da će se ulagati u novu tehnologiju, podsećajući da je kapacitet kikindskih silosa 65.000 tona.

Izvor: RTV