banner-image

Preventivnom negom čuvamo zdravlje sobnih biljaka

Kod nege i zaštite sobnog cveća potrebno je primeniti određene mere kako bi biljke bile zdrave i otporne . Poželjno je stalno pratiti nivo vlažnosti, a količinu zalivanja prilagoditi potrebama sobnih biljaka.

Tokom hladnijih dana, biljke automatski redukuju potrošnju vode zbog usporavanja svih fizioloških procesa. Kod prekomernog vlaženja postoji veća mogućnost pojave truljenja korena. U ovo godišnje doba, na početku proleće preporučuje se presađivanje biljaka.

Kod lisnih i dekorativnih vrsta sobnog cveća se nastavlja sa odstranjivanjem oštećenih i uginulih listova. Stabljike i korenje biljaka treba kontrolisati kako bi ustanovili da li ih je napala trulež, jer baš u ovom periodu postoji opasnost da pogrešno procenimo potrošnju vode.

Ako se ova bolest pojavi poželjno korišćenje nekog fungicida sa botriticidnim delovanjem (Switch,Teldor,Signum). Potrebno je odstraniti svaki osušen ili uveo list i cvet jer predstavljaju potencijalnu opasnost od bolesti koju prouzrokuje upravo siva trulež (Botritis sp.). Na ovo oboljenje su osetljive pre svega afričke ljubičice (Saintpaulia) i ciklama.

Pored dobre nege, preventivna zaštita fungicidima je bolje rešenje od čekanja da se infekcija pojavi. Biljke treba preventivno kontrolisati od napada grinja, bele leptiraste i štitaste vaši. Belim lisnim vašima i grinjama odgovaraju topli i suvi uslovi, a naročito im pogoduje centralno grejanje. Pošto prolaze kroz nekoliko razvojnih faza – od jaja, preko larve do odrasle jedinke – njihovo suzbijanje je mnogo teže i zato je preventivni pristup najznačajniji.

Veliki problem mogu da budu i mušice (Sciaride, Foridae, Bradizia sp.). Ovi sitni insekti polažu jaja na površinu supstrata, larve kasnije žive od materijala u razlaganju, kao što je npr. treset, odumrlo lišće i korenje. Njihovu pojava je učestalija ukoliko je povećana vlažnost supstrata, odnosno, ako se pretera sa zalivanjem.

Zvezdana Jovanović
Izvor: PSSS