banner-image

U toku prijavljivanje proizvoda za dobijanje žiga kvaliteta Čuvarkuća

Prošlo je mesec dana od početka akcije „Stvarano u Srbiji“, a svaki dan je sve više kompanija koje svojim proizvodima konkurišu za žig Privredne komore Srbije (PKS) „Čuvarkuća“ kao potvrdu visokokvalitetnog proizvoda, stvorenog u Srbiji iz domaćih resursa, našom energijom i kreativnošću.

Za žig je već konkurisalo više od 70 proizvoda iz različitih oblasti, od hemijske i farmaceutske, do prehrambene industrije, saopšteno je iz PKS.

„Akcija ‘Stvarano u Srbiji’ i žig ‘Čuvarkuća’ imaju cilj da podrže domaće proizvode i proizvođače, uz istovremeno jačanje svesti potrošača o značaju kupovine domaćih proizvoda. Podizanjem svesti kod potrošača o važnosti kupovine kvalitetnih i konkurentnih proizvoda stvorenih u Srbiji podstiče se i razvoj domaće ekonomije“, rekao je Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS.

Ističe da i strani brendovi mogu da budu čuvarkuće, poreklo vlasništva kompanije nije ograničavajući faktor, bitno je samo da proizvod ispunjava uslove u pogledu kvaliteta i porekla resursa. To znači da su takvi proizvodi deo lokalne zajednice jer koriste materijale, sirovine, rad, znanje i kreativnost iz Srbije.

Privrednici koji proizvode u Srbiji, imaju kvalitetne proizvode domaćeg porekla mogu aplicirati za dobijanje žiga.

Proizvod mora da bude stvoren od najmanje 80 odsto domaćih resursa – rada i materijala. Lista proizvoda za koje se može dobiti žig „Čuvarkuća“ dopunjava se u skladu sa interesovanjem privrednika i ciljevima projekta.

Ceo postupak dobijanja žiga traje 45 dana. Pravo korišćenja žiga „Čuvarkuća“ dobija se na tri godine, sa mogućnošću resertifikacije. Detaljne informacije dostupne su na sajtu projekta www.stvaranousrbiji.rs