banner-image

Isplata preko 90 odsto subvencija ili fejk njuz

Ministarstvo poljoprivrede Srbije je od početka ove godine isplatilo subvencije poljoprivrednicima u vrednosti 28,5 milijardi dinara, preneo je portal Srbijadanas.com, a potom i drugi mediji. Time je, kako se navodi, realizovano 428.787 zahteva, što za ovogodišnje podsticaje, što za one zaostale iz prethodnih godina.

U resornom ministarstvu istakli su da su veći deo sredstava i opredeljeni budžet ostvareni u procentu od 93 odsto, takođe se ovog vikenda moglo čuti i pročitati u raznim medijima.

Ako je zaista tako, onda nije jasno zašto se poljoprivrednici žale kako im subvencije kasne. Kakvo je to kašnjenje ako je država za pola godine isplatila gotovo ceo budžet koji im je namenila? Otkud paori mogu da imaju zamerke za tako brižno i revnosno resorno ministarstvo?

Ako je zaista tako, koliki je onda agrarni budžet? Kada je lane, kada se pripremala agrarna kasa Agrosmart pisao, na osnovu zakona o predlogu budžeta, da će za subvencije biti manje para ove godine, brže bolje su iz Ministarstva poljoprivrede osuli paljbu. Ministar Branislav Nedimović izjavio je da je ove godine za subvencije izdvojeno 35,6 milijardi dinara, a da su ukupno agraru na raspolaganju 52 milijarde. Ako je za subvencije namenjeno 35,6 milijardi, kako je onda onih 28,5 dosad isplaćenih milijardi 93 odsto?

Nikako. Problem je na drugoj adresi. Ne u ministarstvu, ne među poljoprivrednicima već u medijima. Poslednjih godina registrovan je veliki broj internetskih portala koji su preuzeli izgled i diskurs medija, ali koji suštinski to nisu. Daleko od i od pojma novinarstva, katkad omaškom, neretko namerno pogrešno napisanim, odnosno objavljenim informacijama, snabdevaju javnost lažnim vestima. Pomenimo i da je zakonodavac onlajn medijma ostavio izbor da se, ukoliko to žele, registruju kao mediji i da na taj način steknu odgovarajući status sa svim pravima i obavezama. Ali, imaju i mogućnost da se ne upisuju u Registar medija.

No, vratimo se na objavljenu vest. Ko se u čitanju nije zaustavio na uvodnom delu već je stigao i do narednih par pasusa, mogao je lako da zaključi da je vest prošlogodišnja. Jer, u njoj se navodi poređenje sa 2018, ne sa 2019. godinom.

„Uprava za agrarna plaćanja radi na unapređenju procesa, kako bi se obrade ubrzale, a ove godine je, samo u okviru Uprave, izdavanje rešenja povećano za oko 60 odsto u odnosu na 2018. godinu. U Ministarstvu poljoprivrede navode da je rezultat toga i obrada svih ispravnih zahteva iz 2017. i 2018. godine“, navodi se u spornoj informaciji.

Nažalost, ni sa subvencijama ni sa vestima ne stojimo dobro. Znaju to i poljoprivrednici koji čekaju crkavicu iz državne kase i novinari koji su u sve degradirajućoj poziciji jer se svrstavaju u isti koš sa „fejk njuzerima“.

S. Gluščević