banner-image

Piletina iz 3D štampača uskoro u restoranima brze hrane

Lanac restorana KFC planira da ponudi prve laboratorijski proizvedene pileće grickalice na svetu, kao deo koncepta „restorana budućnosti“, saopštili su iz kompanije.

U saradnji sa ruskom kompanijom „3D Bioprinting solušns“, KFC će raditi na razvoju tehnologije bio-printanja, koja će omogućiti „štampanje“ pilećeg mesa, koristeći pileće ćelije i biljni materijal.

KFC planira da za bio-štampanje obezbedi sastojke poput hleba i začina „kako bi postigao potpis KFC ukusa“ i nastojaće da klijentima pruži „ukus i teksturu prave piletine“.

U postupku bio-štampanja, koristi se životinjski materijal, tako da tako napravljeni proizvodi neće biti vegetarijanski.

Poznati restorani nude i vegetarijansku opciju u nekim od svojih lokala.

Prošle godine postao je prvi američki lanac restorana brze hrane koji je testirao pileći proizvod na bazi biljaka i koji planira da uvede na više lokacija ovog leta.

„Novi štampani zalogaji“ bili bi ekološki prihvatljiviji od standardnog pilećeg mesa, kažu u KFC.

Pozivaju se na istraživanje američkog časopisa za nauku i tehnologiju za zaštitu životne sredine, u kojem se navode prednosti ovakvog novog pristupa, među kojima je smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, u poređenju s tradicionalnim metodama koje se u  poljoprivredi koriste kada je proizvodnja hrane u pitanju.

„Tri de tehnologije bio-printanja, u početku široko priznate u medicini, danas dobijaju na popularnosti u proizvodnji hrane kao što je meso“, izjavio je Jusef Kesuani, suosnivač „3D bioprinting solušns“.

Tri de bio-štampanje je spor, mukotrpan proces. Iako je bilo nekih obećavajućih dešavanja u vezi sa njegovom upotrebom u medicini, istraživači sa kalifornijskog univerziteta u Berkliju, radeći na procesu štampanja ljudskih organa za transplantaciju, primetili su prošle godine da je biološki materijal sklon propadanju pre završetka procesa. Njihova metoda zahtevala je zamrzavanje biološkog materijala tokom štampanja. Stručnjaci veruju da je još dug put pre nego što će ovom metodom uspeti da stvore funkcionalne organe za transplantaciju, prenosi theverge.com.

U lancu restorana KFC kažu da će njihovi štampani proizvodi biti spremni za probu na završnom testiranju u Moskvi ove jeseni.

Izvor:RTS