banner-image

Raste cena meda, pogon u Rači traži neograničene količine šumskog i bagremovog

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) pozivao je pčelare na preliminarnu prijavu meda za plasman preko Pogona „NAŠ MED“. Traži se da za prodaju prijave neograničene količine šumskog i bagremovog meda koji će se, kako se navodi, prodati po pristojnim cenama.

Ubrzo nakon što je objavljena ova vest porasla je otkupna cena bagremovog meda kod drugih otkupljivača, što SPOS dovodi u direktnu vezu sa pozivom pogona u Rači da pčelari prijave med za prodaju.

Pogon SPOS-a može da ponudi najbolju cenu jer je u vlasništvu pčelara SPOS-a, radi bez profita, odnosno sav profit je ugrađen u cenu.

Cena koju će Pogon plaćati za šumski med je unapred poznata i fiksna, odnosno 5,5 evra za kilogram, a za bagremov med je još uvek nemoguće precizirati jer cena na tržištu neprestano raste (pre svega zbog najgore sezone bagrema u Mađarskoj u poslednjih 50 godina) i iznosiće ne manje od 4,6 evra. Iz SPOS očekuju da ova cena uskoro bude i veća, ako se tržišni trendovi nastave.

Potrebno je da najkasnije do 10. avgusta, poželjno što ranije, pčelari dostave podatke o medu koji nude. U prijavi koju će slati mejlom ili poštom, mogu da prijave sve druge vrste meda koje imaju za prodaju, jer će u narednom periodu biti sklapani i ugovori za druge vrste meda. Podaci koje treba dostaviti su:

1 – Ime i prezime pčelara člana SPOS-a

2 – Naziv društva/udruženja pčelara preko koga ste se učlanili u SPOS

3 – Adresa lokacije meda

4 – Mobilni i fiksni telefon, mejl

5 – Vrsta i količina meda koja se nudi (minimum 300 kg) sa navođenjem godine vrcanja meda (ako ima pravi livadski med sa planina, to naznačiti kao posebnu vrstu meda, van cvetnog meda)

6 – Navesti i da li je pčelar potpisao Ugovor o licenci za pristup Standardu kvaliteta „Dobra pčelarska praksa“, kao i datum potpisivanja ugovora, jer će takav med imati veću otkupnu cenu

Kontakt osoba kojoj se šalju podaci je komercijalista Pogona „Naš med“ Ivan Ivić, 064/65-77-833, [email protected]

Izvor:SPOS