banner-image

U Tavankutu iskrčili voćnjake

U poslednje dve godine u Tavankutu kod Subotice se iskrčilo voćnjaka koliko u prethodnih 20, najviše jabuke, izjavio je voćar i član zadruge “Voćko” Antun Tumbas.

Razlog za krizu su problemi sa plasiranjem proizvoda na strana tržišta, kao i učestale vremenske nepogode, piše nedeljnik na hrvatskom jeziku Hrvatska riječ iz Subotice.

Antun Tumbas, koji se uzgojem jabuka, breskvi i nektarina bavi više od 30 godina, rekao je da politika zaštite konkurencije unutar EU diktira strože uslove za one koji nisu članice Unije.

“Tržište EU je za nas nedostupno, ostaje nam samo Rusija i zbog toga nas mogu ucenjivati otkupnim cenama. Pogubne su i reklamacije na robu koja odlazi u Rusiju jer nam se ne isplati vraćati šleper već prodati po duplo nižoj cijeni. Dobri odnosi Srbije i Rusije nemaju nikakav pozitivan uticaj na nas proizvođače, a ne možemo se nadati plasmanu na tržištu EU dok ne postanemo njena članica”, kazao je Tumbas.

Marijan Davčik, voćar i direktor zadruge “Voćko”, rekao je da je činjenica da se zasadi jabuka vade i dodao da to “ne bi bila loša vest, ukoliko bi se sadile nove sorte”.

Članovi “Voćka” su doneli odluku o kupovini postrojenja za preradu jabuke u sok nadajući se da će proširenjem asortimana nadomestiti stroge zahteve tržišta koja važe za konzumnu jabuku.

Kako su kazali, o plasmanu soka od jabuke pregovaraju sa trgovinskim lancem “Lidl”.

Izvor: Autonomija