banner-image

U Hrvatskoj 80 odsto vina neprodato, viškove prerađuju u medicinski alkohol

Korona ne utiče samo na zdravlje već i na ekonomiju. Uverili su se u to  i hrvatski proizvođači vina koji se uoči nove berbe grožđa suočavaju sa ogromnim količinama viškova vina koje nisu imali kome da prodaju.

Procenjuje se da je prodaja vina zbog korone pala za oko 80 odsto, odnosno da viškovi iznose oko šest miliona litara. Zbog toga je, kako piše Jutarnji.hr, Ministarstvo poljoprivrede svojevremeno donelo odluku da otkupi viškove vina i od njih proizvede dezinfekciono sredstvo.

Rok za otkup je nedavno produžen, a u ovu svrhu iz budžeta je izdvojeno 38,5 miliona kuna, odnosno više od 5 miliona evra. Dodatnih pet miliona kuna resorno ministarstvo izdvojilo je za skladištenje viškova.

Vino će se prerađivati u medicinski alkohol koji će se upotrebiti u borbi protiv korona virusa. Za vino koje se pretvara u alkohol država daje oko 5 kuna po litru (0,66 evra), dok se skladištarima plaća 0.5 kuna po litru. Proizvođačima je savetovano da svoja vina prodaju po nižim cenama ili u rinfuzi.

Međutim, proizvođači koji su godinama sticali imidž smatraju da će ga ovakvom prodajom nepovratno narušiti pa se rađe odlučuju za smaeštanje vina u krizna skladišta ili za preradu u dezinfekciono sredstvo.

S.K.