banner-image

I hrvatskim pčelarima otrovane pčele, obeštećenje plaća evropska kasa

I hrvatski pčelari imaju slične probleme kao naši. Naime i tamo se događaju trovanja ovih insekata koja se teško  dokazuju.

U Međimurju su, na primer pčele otrovane pre mesec dana. Iako pčelari sumnjaju na trovanje insekticidima službeni uzrok i dalje je nepoznat – mada je analiza otkrila pesticide u tragovima, prenosi HRT.

Stradale su pčele iz više od 1.100 košnica, a pčelari upiru prstom na ratare koji su zbog loše proizvodne godine koristili mnogo više pesticida. Takođe kažu da se kasnilo sa uzimanjem uzoraka što je, kako smatraju, jedan od uzroka zašto otrov nije pronađen u uginulim pčelama.

Iako su pojedini pčelinjaci desetkovani i pčelari će morati da pokrenu proizvodnju gotovo ispočetka ipak mogu da odahnu, jer će im nastala šteta verovatno biti nadoknađena novcem iz Mere 5.2. Evropskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, koja se odnosi na Podršku za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima.

S.K.